Според проучванията мъжете са склонни да посещават лекар по-рядко от жените. Те по-често пропуснат профилатични прегледи, игнорират симптомите или да забавят получаването на медицинска помощ, когато имат нужда от нея.


В някои случаи тези закъснения могат да бъдат опасни. Ранната диагностика и лечение често могат да подобрят резултатите за много здравословни състояния.


Силното кървене, болката в гърдите и висока температура са симптоми, които налагат медицинска помощ, но има и други симптоми, които може да са предизвикани от сериозно състояние.Задух

Болката в гърдите е често срещан признак за инфаркт, но има и други признаци, като задухът. Въпреки че симптомите на сърдечен удар могат да варират при различните случаи, има ранни предупредителни знаци, когато човек е изложени на риск от инфаркт, като задух при усилие.


Например, ако на пациента му е трудно да си поеме въздух след разходка, това може да е ранен признак на исхемична болест на сърцето. При това състояние има частично или пълно запушване на артерия, която снабдява сърцето с кръв. Пълното запушване може да причини инфаркт.


Важно е да се потърси незабавно медицинска помощ, ако пациента има симптоми на инфаркт, като например:

  • Натиск в областта на гръдния кош;
  • Стягане в гърдите;
  • Силен задух;
  • Виене на свят

Необяснимата загуба

Освен, ако пациентът не се опитва активно да отслабне, загубата на тегло може да е причина за безпокойство. Необяснимата загуба на тегло често е един от първите признаци на много заболявания, включително рак. Важно е да се посети лекар и той да бъде уведомен за проблема.


Кървави или черни изпражнения

Цветът на изпражненията може да се променя всеки ден, в зависимост от храната, която човек консумира и лекарствата, които приема. Например консумацията на цвекло може да доведе до почервеняване на изпражненията. По същия начин добавките с желязо и някои лекарства за диария, като бисмутов субсалицилат, могат временно да оцветят изпражненията в черно или кафяво.


Оцветяването в кафявия или зеления спектър е нормално, но ако изпражненията са черни, кървави или бледи, това може да означава, че има проблем. В някои случаи този проблем може да е сериозен.


Черните изпражнения може да са индикация за кървене в горната част на стомашно-чревния тракт. Кръв в изпражненията може да показва кървене от долната част на стомашно-чревния тракт. Трябва да се отиде на преглед, за да се провери за признаци на кървене, хемороиди или язви. Леко оцветените изпражнения могат да сигнализират за проблеми с черния дроб или жлъчните пътища.


Библиография:
Leung L, et al. Chronic constipation: An evidence-based review
Healthline. Health Symptoms Men Shouldn’t Ignore
Kendall BJ, et al. The risk of Barrett's esophagus associated with abdominal obesity in males and females