Какво представлява инсултът?

Нарушението на кръвообращението на мозъка, вследствие на което мозъчните клетки умират, се нарича инсулт. Множество признаци при инсулт са еднакви за мъжете и жените, въпреки това някои симптоми на състоянието се срещат по-често при мъжете.


Инсултът е една от водещите причини за смърт в света. Инсултите възникват по-често и са по-опасни при жените, докато мъжете получават инсулти в по-млада възраст.Познаването на всички симптоми, включително специфичните за всеки пол, би помогнало на човек да потърси спешна медицинска помощ за потърпевш.


Какви са симптомите на инсулт при мъжете?

Слабост или изтръпване от едната страна на тялото са често срещани симптоми на инсулт. Проучванията обаче показват разлики в това как инсултите засягат мъжете и жените. Най-честите симптоми при мъжете са:

  • Затруднено пазене на равновесие или лоша координация;
  • Слабост в едната страна на тялото;
  • Изтръпване в едната страна на тялото

Жените по-често съобщават за нетипични симптоми, като - замаяност, главоболие и промяна в поведението, като объркване. Мъжете също могат да проявят тези симптоми. Тъй като обаче мъжете са по-склонни да проявяват типични симптоми на инсулт, страничните наблюдатели и медицинските специалисти могат да разпознаят инсултите по-бързо при мъжете, намалявайки времето между инсулта и лечението му.


Кои са ранните симптоми на инсулт?

Исхемичният инсулт е най-често срещаният вид инсулт. При исхемичен инсулт плака или кръвен съсирек блокира артерия в мозъка.


Хеморагичните инсулти са по-рядко срещани и възникват при спонтанен кръвоизлив в мозъка.


Човек може да получи и транзиторна исхемична атака или „мини инсулт“ - краткосрочни симптоми, подобни на инсулт, които могат да послужат като предупредителен знак за възникването на състоянието. Най-честите признаци на инсулт са:

  • Изкриверно лице. Инсултът може да причини изтръпване или слабост от едната страна на лицето.
  • Слабост в ръцете. Човек с транзиторна исхемична атака или инсулт може да не е в състояние да повдигне едната ръка или и двете си ръце над главата и да ги задържи.
  • Затруднение в говора. Човек с инсулт може да има затруднения при говор или думите му да нямат смисъл.

Ако човек има някой от тези признаци, незабавно трябва да потърси спешна медицинска помощ. Инсултът изисква спешно лечение, за да бъде предотвратено по-нататъшно увреждане на мозъка. Други знаци за инсулт включват:

Човек с инсулт може да прояви няколко симптома или само един.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Stroke
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Men and stroke
National Health Service (NHS). Know the signs of stroke