Простатитът или възпалението на простатната жлеза е често болезнено състояние, което включва възпаление на простатата и понякога областите около жлезата.

 

Учените са идентифицирали четири вида простатит: хроничен простатит или синдром на хронична тазова болка, остър бактериален простатит, хроничен бактериален и асимптоматичен простатит.


 

Простатитът е най-често срещаният проблем при мъжете на възраст под 50 години и третия по честота проблем на пикочните пътища при мъже над 50-годишна възраст.

 

Хроничното възпаление на простатната жлеза е най-често срещаната и най-малко разбираема форма на простатит. Може да се появи при мъже от всяка възрастова група и засяга 10% до 15% от мъжкото население на Европа.

 

За възникване на състоянието има редица причини, понякога тя остава неустановена. Ако простатитът е причинен от бактериална инфекция, обикновено се лекува с антибиотици.

 

В зависимост от причината, възпалението може да се появи постепенно или внезапно. Може да се подобри бързо, самостоятелно или с лечение. Някои видове простатит продължават с месеци или имат тенденция да се повтарят.

 

Острият бактериален простатит често се причинява от обичайно срещани бактериални щамове. Инфекцията може да започне, когато бактерии от урината попаднат в простатната жлеза. За лечението на такъв тип възпаление се използва антибиотична терапия.

 

Ако приложените медикаменти не отстранят причината, много често заболяването хронифицира.

 

Увреждането на нервите в долните пикочни пътища, което може да се дължи на оперативна интервенция или травма в тази област, може да допринесе за развитието на простатит.

 

В много случаи обаче причината за поява на заболяването остава неизвестна.

 

Проявите на заболяването могат да включват болка или усещане за парене при уриниране, затруднено уриниране, често уриниране (особено през нощта), усещане за неотложност, мътна или кървава урина, болка в корема, слабините или кръста и болезнена еякулация.

 

Наличието на инфекция в пикочния мехур или уретрата, травма на таза, уретрален катетър или проведена биопсия на простатата могат да повишат риска от развитие на възпаление на жлезата.

 

Някои промени в начина на живот могат да помогнат в контрола и облекчаването на симптомите. 

  • Потопете се в топла вана или използвайте нагревателна подложка.
  • Ограничете и избягвайте приема на алкохол, кофеин, пикантни или кисели храни, които могат да раздразнят пикочни мехур.
  • Избягвайте продължителното седене или колоездене, тъй като може да раздразни простатата.
  • Приемайте повече течности, ако не съществуват други противопоказания за това. Честото уриниране помага за отстраняване на бактериите от пикочния мехур.