Какво представлява тестостеронът?

Тестостеронът е хормон, който се произвежда основно в тестисите и при мъжете той помага за:

  • Костната плътност;
  • Разпределението на мазнините;
  • Мускулна сила и маса;
  • Окосмение по лицето и тялото;
  • Производство на червени кръвни клетки;
  • Либидо;
  • Производство на семенна течност

Какво се случва с нивата на тестостерон с възрастта при мъжа?


Нивата на тестостерон обикновено достигат своя пик по време на юношеството и ранната зряла възраст. С напредването на възрастта нивото на тестостерон постепенно намалява - обикновено около 1% годишно след 30 или 40-годишна възраст. За по-възрастните мъже е важно да бъде определено дали ниското ниво на тестостерон се дължи на нормално стареене или се дължи на заболяване (хипогонадизъм).

 

Хипогонадизмът (състояние, при което тялото не синтезира достатъчно тестостерон при мъжете) възпрепятства способността да се произвеждат нормални количества тестостерон поради проблем с тестисите или с хипофизната жлеза, която контролира тестисите. Заместителната терапия с тестостерон под формата на инжекции, пелети, пластири или гелове може да подобри признаците и симптомите на ниски нива на тестостерон при тези мъже.

 

Намаляващото ниво на тестостерон ли причинява признаците и симптомите на стареене при мъжете?

Не е задължително естественото намаляващо ниво на тестостерон да причинява признаците и симптомите на стареене. Някои проблеми, свързани с възрастта при мъжете, могат да възникнат в резултат на по-ниски нива на тестостерон, те включват:

  • Промени в сексуалната функция. Това може да включва намалено сексуално желание, по-малко спонтанни ерекции (като например по време на сън) и безплодие;
  • Физически промени. Възможни са различни физически промени, включително повишена телесна мазнина, намален мускулен обем и сила и намалена костна плътност. Възможни са подути или чувствителни гърди (гинекомастия) и намалено окосмение по тялото. Мъжът може да има по-малко енергия, отколкото преди;
  • Емоционални промени. Ниските нива на тестостерон може да допринесат за намаляване на мотивацията или самочувствието. Възможно е засегнатият мъж да чувства тъга или депресия, или да има проблеми с концентрацията или запомнянето;

Някои от тези признаци и симптоми могат да бъдат причинени от други фактори, включително странични ефекти от лекарства, обструктивна сънна апнея, проблеми с щитовидната жлеза, диабет и депресия. Също така е възможно тези състояния да причинят ниски нива на тестостерон, така че лечението може да доведе до повишаване на нивата на тестостерон.

 

Какви са ефектите от терапията с тестостерон?

Терапията с тестостерон може да звучи обещаващо, въпреки това има множество погрешни схващания за това какво може и какво не може да направи лечението. Тестостероновата терапия може да изглежда като най-добрата формула против стареене при мъжете. И все пак ползите за здравето от терапията с тестостерон за свързания с възрастта спад на тестостерона не са ясни.

 

Заместителната терапия с тестостерон е показана при тежък хипогонадизъм. Индикацията за терапия с тестостерон при възрастни мъже с хипогонадизъм без заболяване на хипоталамуса, хипофизата или тестисите обаче се обсъжда.

 

При застаряващите мъже ниският тестостерон се свързва с абдоминално затлъстяване, саркопения и индекси на инсулинова резистентност. Не е изяснено дали ниските нива на тестостерон са причина или следствие от затлъстяване и инсулинова резистентност. При тежък хипогонадизъм, например идиопатичен хипогонадотропен хипогонадизъм, терапията с тестостерон подобрява инсулиновата чувствителност (свързана със способността на тялото да регулира нивата на кръвната захар чрез отделяне на инсулин).

 

Теоретично, тестостеронът може да има потенциал да подобри или влоши инсулиновата чувствителност. От една страна, тестостеронът може да подобри инсулиновата чувствителност чрез увеличаване на чистата телесна маса (LBM, чистата телесна маса без подкожните мазнини) и по този начин мускулната маса. От друга страна, предизвиканата от тестостерон промяна в липидния метаболизъм може да намали инсулиновата чувствителност.

 

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information. Testosterone therapy increased muscle mass and lipid oxidation in aging men
2. Mayo Clinic. Testosterone therapy: Potential benefits and risks as you age
3. Bhasin S, Cunningham GR, Hayes FJ, Matsumoto AM, Snyder PJ, Swerdloff RS, Montori VM. Testosterone therapy in men with androgen deficiency syndromes: an Endocrine Society clinical practice guideline