Обрязването е кратка хирургична интервенция, която най-често се прави с локална упойка – обезболява се само пенисът, като остава осезаемостта за докосване, но без наличието на болка. Другите варианти за анестезия са кратката венозна, при която пациентът заспива и спинална, която блокира сигналите кръста надолу. Последните изброени се използват рядко в практиката. Упойката е с продължителност в рамките на около час, а непосредствено след нея може да е налице лека, търпима болка, за която се предписват обезболяващи и се понася леко от пациентите през първите няколко дни.


След оперативната интервенция пенисът е оточен, което е напълно нормално, поради инвазивността на манипулацията. Дължи се както на инжектирането на анестетици, така също и поради манипулациите върху областта.


Отоците постепенно намаляват в рамките на една до две седмици. Независимо от това спазването на някои основни съвети има изключително важно значение, за да се осигури по-бързо възстановяване.Ако обикновено носите боксерки, може да установите, че те не дават достатъчна опора непосредствено след операцията. Някои видове слипове могат да поддържат пениса по начин, който да не позволява допълнително търкане и съответно стимулация в мястото на манипулацията.


За да се намали ефектът от придърпването на конците, особено при нощните ерекционни полюции по време на първите няколко дни, експертите препоръчват изпразване на пикочния мехур, непосредствено преди лягане, както и при дори най-леките позиви през нощта.


Друга важна препоръка е лягането по гръб, а не в странично положение, за да се намали до минимум възможността за търкане в областта на манипулацията.


По преценка на хирурга се поставя превръзка само в непосредствената област на разреза, която обикновено е обвита стегнато около пениса, за да защитава и намалява отока. Превръзката е важна част от процеса на възстановяване след обрязване и се отстранява в клиниката до 7-8 ден след оперативната намеса.


Aко шевовете останат прекалено дълго се увеличава рискът от образуването на каналчета, които на по-късен етап задържат секрет и могат да се инфектират.


По отношение на сексуалните контакти специалистите препоръчват да се изчаква известен период от време, който обикновено отнема 4 до 6 седмици след оперативната намеса. Конците умишлено се избират с по-дълъг период на давност, за да се осигури достатъчно дълго време за зарастване на раната.


Ерекцията сама по себе си няма да доведе до разкъсване на конците, тъй като остава достатъчно кожа след операцията, която позволява свободното уголемяване на пениса. Проблемът в дните след операцията е, че ерекцията е леко болезнена, тъй като има по-скоро механично дразнене на раната при самото разтягане.

 

Чувствителността след обрязване в областта на главичката може да бъде непроменена, но и с времето постепенно да намалява. Данните от проучвания са противоречиви и показват индивидуални особености.


За да се избегне прекомерно триене на заздравяващата линия на белега, може да се употребява презерватив. Презервативът трябва винаги да се използва при секс (дори с обичайния партньор), докато линията на белега не зарасне напълно, което може да отнеме два до три месеца. 


Период в рамките на 1-2 седмици е препоръчително да не се вдигат тежки предмети или багажи, а по отношение на позата – седенето на едно място трябва да се редува с ходене на всеки час.


Необходимо е да се избягват контактни спортове, както и каране на колело и плуване, докато оперативната рана не заздравее напълно.


Приемът на аспирин през първата седмица от обрязването не се препоръчва, поради противосъсирващия му ефект, което от своя страна може да увеличи кървенето от раната.