Какво представлява негонококовият уретрит?

Уретритът представлява възпаление на пикочния канал (уретрата), през който преминава урината от пикочния мехур, когато излиза извън тялото. Обикновено уретритът се причинява от инфекция.

 


Негонококовият уретрит се определя като всяка форма на уретрит, която не е причинена от гонорея (бактериална инфекция, причинена от микроорганизма Neisseria gonorrhoeae, която се предава по време на незащитен полов акт).

 

Приблизително 15 до 40 % от случаите на негонококов уретрит са причинени от хламидия. Други 15 до 25 % от случаите са причинени от микоплазма. Въпреки това, негонококов уретрит може да бъде причинен от други инфекции, предавани по полов път, като трихомоназа (инфекция с трихомонас вагиналис - Trichomonas vaginalis). Вирусът на херпес симплекс може също да причини негонококов уретрит.

 

Негонококовият уретрит е диагноза, която се поставя при изключване на други причини за уретрит, тоест, когато причинителят на инфекцията не е определен. В повечето случаи, когато човек е диагностициран с негонококов уретрит, ще бъдат извършени допълнителни изследвания, за да бъде направен опит да се идентифицира причинителят на инфекцията. Въпреки това, с изключение на хламидиите, бактериите, които причиняват негонококов уретрит, могат да бъдат трудни за идентифициране. Следователно лекарят може просто да реши да предпише лечение с широкоспектърни антибиотици.

 

Особено важно е да се знае, че няма широко достъпен тест за микоплазма. Тъй като това е една от най-честите причини за негонококов уретрит, това затруднява много хора да бъдат диагностицирани. Следователно, те могат да бъдат лекувани в съответствие с указанията за лечение на микоплазма, особено, ако предишното лечение на негонококов уретрит е било неуспешно.

 

Кой е изложен на повишен риск от негонококов уретрит?

Негонококовият уретрит се диагностицира най-често при мъжете. Въпреки че жените могат да развият инфекции на уретрата, тези инфекции обикновено не са причинени от полово предавани болести. Инфекциите на уретрата (уретрити) не са основната причина за диагностициране на полово предавани инфекции при жените. Вместо това еквивалентната диагноза при жените вероятно ще бъде или цервицит, или бактериална вагиноза. И двете заболявания могат да включват заразяване със същите видове бактерии, които понякога са отговорни за негонококов уретрит.

 

Как се поставя диагнозата за негонококов уретрит?

Цялостната диагноза за негонококов уретрит може да се основава на изследване на урина или на секрет, взет с тампони. Обикновено първоначалната диагноза се основава на видими симптоми на уретрит. Тогава специалистът трябва да изключи гонорея и хламидия. Ако нито една от тези инфекции не е причината за уретрита, той често се определя като негонококов уретрит. Някои лекари обаче назначават допълнителни изследвания, за да се опитат да идентифицират отговорния патоген. Допълнителни тестове често са показани, ако първоначалният курс на лечение не доведе до излекуване на негонококов уретрит.

 

Какво е лечението на негонококов уретрит?

За лечението на негонококов уретрит обикновено се предписва курс на антибиотици, които може да бъдат дадени на пациента още преди получаването на резултатите от изследванията.

 

Важно е миналите и настоящите сексуални партньори на пациента също да бъдат лекувани, за да се предотврати разпространението на инфекция на други лица. Пациентът трябва да избягва сексуалните контакти, включително анален и орален секс, докато не приключи курса на лечение с антибиотици и симптомите на уретрита не изчезнат.

 

Симптомите на уретрита трябва да се подобрят в рамките на една седмица. Пациентът може да бъде помолен да отиде на последващ преглед, за да бъде проверено дали лечението е било успешно.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Sexually Transmitted Diseases Treatment Guidelines
2. Verywell Health. Overview of Nongonococcal Urethritis
3. National Health Service (NHS). Non-gonococcal urethritis