Промяната в нормалното оцветяване на спермата може да изглежда стряскащо, но проблемът радко е причина за сериозни тревоги. Факт е, че всеки мъж може в определен момент да забележи отклонения в нюанса на семенната течност, но в повечето случаи това се дължи на естествени и безобидни причини и не е белег на проблеми с мъжкото здраве.

 

Добре е обаче да се знае, че цветът и консистенцията на спермата е индикатор за общото състояние на мъжа и при продължителни отклонения от нормата е добре да се вземат мерки срещу възможните подлежащи причини. Наред с някои леки здравословни изменения, такива може да бъдат и чисто странични фактори.


 

Прием на определени лекарства
Много от активните съставки на редовно приемани медикаменти може да променят оцветяването на спермата. Това важи най-вече за оцветителите в таблетните и сиропни форми на лекарства и добавки. Някои болкоуспокоителни, антибиотици, например рифампин или метронизадол, лаксативи като сена, или витамини, особено от група В-комплекс, може да оцветят придадат на семенната течност леко оранжев, червеникав или кафяв оттенък.

 

Консумация на определени храни
Неминуем ефект върху оцветяването на спермата има и при консумация на определени цветни храни с наситени нюанси – цвекло, моркови, тиква и др. Ефектът обикновено се усеща в рамките на 1-2 дни след консумацията им, а при редовен прием може да е и по-траен. Скорошната консумация на цветни плодове и зеленчуци трявба винаги да се има предвид при забелязване на промени в оцветяването на спермата преди да се породят по-сериозни тревоги.

 

Полово предавана болест
Това е една от по-сериозните от здравно естество причини за промяна в цвета на семенната течност с придобиване на кафеникав нюанс. Като доказателство, че именно полово предавана болест е подлежащата причина, може да позлужи и промяната в нормалната консистенция и мирис на спермата. Венерическите болести, които водят до най-значителни промени в цвета на спермата са гонорея, хламидия и генитален херпес.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Отклонения от нормалното оцветяване на спермата може да се наблюдават и вследствие на чернодробни проблеми, при които се натрупват високи нива на билирубин в организма и част от него преминава в семенната течност. В такива случаи се наблюдават и промени в нормалния оттенък на кожата и лигавиците с развитие на т.нар. жълтеница. За установяване на точните причини се препоръчва провеждане на кръвни тестове и изследване на урината за доказване на повишен билирубин.

 

Еднократно забелязана промяна в цвета на спермата е много малко вероятно да сигнализира проблеми с мъжкото здраве. По-сериозно отношение към проблема следва да се прояви при редовната му поява и особено при съпътстващи симптоми.