Броят на мъжете, хоспитализирани поради хранително разстройство или негово усложнение, се е увеличил почти двойно през последните 7 години. Приблизително същият е и процентът на увеличение сред жените, което показва, че доскоро считаният за типично женски проблем, вече е сериозна заплаха и за мъжкото здраве.

 

Данните са от официално проучване, проведено във Великобритания, в което са участвали момчета и мъже на всякаква възраст. Обобщените данни сочат, че от 2010г. досега броят на мъжете, хоспитализирани с хранително разстройство се е увеличил със 70%. В някои възрастови групи обаче, например при момчета на възраст 13-15 години, броят на засегнатите от хранителни разстройства в този период е нараснал повече от двойно.


 

Хранителните разстройства, които засягат най-голям процент от проследените мъже, са анорексията и булимията – аналогично на разпространението на тези проблеми при жените.

 

Основната разлика между двата пола идва от причните, провокиращи тези опасни разстройства на хранителния режим. При жените те са провокирани основно от недохранване и неврологичните последствия от продължителното гладуване. Установено е, че сред представителите на мъжкия пол анорексията и булимията най-често са следствие от прекомерна употреба на стероидни продукти.

 

Анаболните стероиди са популярни сред мъжете, редовно практикуващи фитнес занимания. Биологичният ефект на тези продукти има неизбежно и често пагубно влияние върху метаболизма и може да отключи сериозни проблеми с теглото. Статистиката сочи, че злоупотреби с анаболни продукти се отчита все по-често дори при млади момчета в ученическа възраст.

 

Хранителните разстройства имат ореола на стигма сред представителите на мъжкия пол и за тези проблеми почти не се говори. Това поставя засегнатите пред повишен риск от усложнения и допълнителни проблеми вследствие на самолечение. Повишената осведоменост по въпроса е първа крачка към елиминиране на негативната тенденция и засилване превенцията на мъжкото здраве във всяка възраст.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ранното диагностициране на хранително разстройство е важно за избягване на по-сериозни последствия, които налагат хоспитализиране и продължително лечение.

 

Във високия брой диагностицирани мъже през последните години учените виждат и позитивна страна. Това означава, че мъжете стават по-загрижени за здравето си и обръщат внимание на проблеми, които доскоро са били склонни лесно да пренебрегват.

 

Още при първи симптоми на хранително разсторйство като внезапно отслабване на апетита или необяснимото му засилване, рязка загуба или натрупване на тегло, трябва да се търси помощ от специалист. В някои случаи се налага едновременна помощ от специалист по храненето, невролог и психотерапевт.