Естрогенът е важен хормон и при мъжете, но високите му нива могат да причинят определени здравословни проблеми при тях. Някои храни е възможно да повлияят на хормоналните нива, но има сравнително малко качествени изследвания за ефектите на различните диети върху нивата на естроген в тялото.

 

При възникване на промени, свързани с възрастта, или при подозрения за хормонален дисбаланс, лекарят може да назначи тестове за търсенето на причините за състоянието. Предлагат се различни лечения, като също е възможно да бъдат предоставени персонализирани препоръки за диета и начин на живот от специалист.


 

Кои храни трябва да бъдат избягвани, защото покачват нивата на естроген?

Според някои изследвания следните храни могат да повишат нивата на естроген в тялото:

 

Мляко и месо

Всички животински продукти съдържат следи от естроген, защото дори животните от мъжки пол произвеждат хормона. Кравето мляко също може да съдържа фитоестрогени. Някои изследвания свързват консумацията на червено и преработено месо с повишен риск от възникване на рак на гърдата при жените. Възможна причина за това е натрупване на хормона от високите нива на естроген в месото. Няма изследвания, които да показват подобни ефекти при мъже.

 

Проучванията обаче са неубедителни относно ефекта на месото и млечните продукти върху нивата на естроген и риска от рак. Преглед от 2018 г. показва, че нивата на естроген в млякото не са достатъчно високи, за да повлияят на човешкото здраве. Необходими са повече изследвания за нивата на естрогена в месото и млечните продукти.

 

Алкохол

Предполага се, че хроничната злоупотреба с алкохол може да доведе до ниски нива на тестостерон и повишени нива на естроген. Проблеми и с двата хормона могат да допринесат за еректилна дисфункция. Алкохолът може също да засили някои ефекти от ниските нива на тестостерон. Например алкохолът е с високо съдържание на калории и може да доведе до наддаване на тегло.

 

Зърнени храни

Някои зърнени храни (ечемик, пшеница, ориз и царевица) съдържат гъбичка, произвеждаща зеараленон (микотоксин и мощен естрогенен метаболит, образуван предимно от гъбички от род Fusarium), който може да наруши баланса на естрогена поради сходството си с естрогените, които се срещат естествено в тялото. Учени в Европа, където гъбичката е често срещана, са открили, че 32% от повече от 5000 смесени зърнени проби съдържат зеараленон.

Проучванията се фокусират главно върху ефектите на зеараленон при животни. Някои учени смятат, че микотоксинът може да има подобни ефекти и при хората, въпреки че няма доказателства, че този род гъбички вреди на човешкото здраве.

 

Бобови растения

Бобовите растения, като леща, фъстъци и нахут, имат много ползи за здравето. Например съдържат относително големи количества протеин, което ги прави популярна алтернатива на месото. Бобовите растения също съдържат фитоестрогени, особено под формата на изофлавони. Изследванията показват, че два изофлавона - генистеин и даидзеин, могат да увеличат производството на естроген.

 

Трябва да бъде отбелязано, че някои изофлавони, особено в соята, могат да понижат нивата на естрогена. Различните видове и количества изофлавони вероятно имат различно влияние върху нивата на естрогена, което предполага необходимостта от допълнителни изследвания в тази област.

 

Бобовите растения също могат да поддържат здравето на сърцето и да намалят риска от метаболитен синдром. Вместо да бъдат премахнати от диетата, те могат да бъдат включени в храненето на малки порции няколко пъти седмично.

 

Какви други начини има за намаляване нивата на естроген?

Когато нивата на тестостерон или естроген са повод за притеснение, най-добре е да бъде потърсена консултация с лекар, преди да бъдат предприети самостоятелни опити за промени на нивата на тези хормони.

При някои пациенти от полза са хормонални инжекции. Тестостероновата терапия може да бъде полезна при някои лица, но са необходими повече изследвания за рисковете за по-възрастните мъже.

 

Някои изследвания разглеждат естествени начини за намаляване на естрогена. Няколко проучвания показват, че физичеките упражнения могат да понижат нивата на естроген при някои жени. Проучване от 2015 г., например, е установило, че по-честото извършване на аеробни упражнения намалява нивата на естроген при жени с по-голям риск от развитие на рак на гърдата. Въпреки това, има малко изследвания при мъжете.

 

Някои продукти съдържат химически съединения, наречени ксеноестрогени, които имитират естрогена в тялото. Изследвания на клетъчно ниво показват, че излагането на тези химикали може да увеличи риска от рак и ендокринни разстройства, въпреки че са необходими повече проучвания.

 

Много пластмаси съдържат ксеноестрогени. За намаляване на излагането на тези химикали е необходимо избягването на пластмасови продукти, включително бутилки и кутии за съхранение на храна, когато е възможно. Мъжете, които са загрижени за ефектите на високите нива на естроген, също могат да предприемат здравословни промени в начина си на живот, например:

Референции:
1. Andres, S., et al. (2015). Determination of the isoflavone composition and estrogenic activity of commercial dietary supplements based on soy or red clover
2. Armamento-Villareal, R., et al. (2016). Effect of lifestyle intervention on the hormonal profile of frail, obese older men
3. Cooke, P. S., et al. (2017). Estrogens in male physiology
4. Malekinejad, H., et. al. (2015). Hormones in dairy foods and their impact on public health – a narrative review article