Хламидията е често срещано полово предавано заболяване. Причинява се от бактерия, наречена Хламидия трахоматис (Chlamydia trachomatis). Може да зарази както мъже, така и жени. Въпреки това мъжете рядко имат изявени оплаквания, свързани с хламидия.


Симптомите на хламидиаза при мъжете включват – болка при уриниране; бял, мътен или воднист секрет, изтичащ от пениса; парене или сърбеж в уретрата (каналът, която отвежда урината от тялото), болка в тестисите.


Как може да бъде потвърдена инфекцията с хламидия?


При забелязване на симптоми на хламидиаза, необходимо е да бъде потърсена медицинска помощ възможно най-скоро, за да бъдат назначени изследвания за хламидия или други полово предавани инфекции. Могат да бъдат използвани различни диагностични методи за установяването на хламидиаза при мъжете, които включват:

  • Изследване на урина;
  • Микробиологичното изследване на гърлен секрет;
  • Кръвен тест

Какво се случва, ако хламидиазата при мъжете не бъде лекувана?

Хламидийните инфекции не отминат сами, те трябва да бъдат лекувани с антибиотици. Ако не бъдат лекувани, хламидийните инфекции при мъжете могат да доведат до:

Не бива да се забравя, че хламидията често не причинява никакви симптоми. Ако съществува дори минимален риск от заразяване, най-добрият вариант е да бъде извършено изследване възможно най-скоро, за да бъдат избегнати дългосрочни проблеми.


Хламидията може да бъде трудна за разпознаване на фона на множеството полово предавани инфекции, тъй като често не причинява симптоми. Ако все пак изследването на пациент установи наличието на хламидия, най-вероятно ще бъде необходим курс на антибиотично лечение. Не бива да бъде забравяно да бъде завършен пълният курс на лечение, както е предписано от лекаря.


Обикновено лечението при хламидия включва антибиотиците азитромицин и доксициклин. Лечението при хламидия е еднакво при мъжете и жените. Лекарят може да предпише антибиотици като единична по-голяма доза или като серия от по-малки дози за 7 дни.


Също така не бива пациентът да забравя да уведоми последните си сексуални партньори, за да могат и те да бъдат тествани и лекувани, ако е необходимо.

 

Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Chlamydia – CDC fact sheet
Healthline. Male Chlamydia Symptoms to Watch For
National Health Service (NHS). Causes: Non-gonococcal urethritis