Какво представлява хламидиалният уретрит при мъжете?

Хламидийният уретрит при мъжете е инфекция на уретрата, причинена от хламидия, която се предава по полов път. Уретрата представлява отходен канал, който участва в извеждането на урината в пикочния мехур извън тялото.


Това състояние често причинява отичане и възпаление на уретрата, придружено от отделяне на секрет от пениса. Но както при много полово предавани болести, мъжете често нямат симптоми. Заразеното лице, както и всички скорошни и настоящи сексуални партньори трябва да получат лечение, за да се предотврати повторна инфекция.Какви са причините за хламидиален уретрит?

Бактерията Chlamydia trachomatis е причинителят на хламидиалния уретрит. Хламидия се разпространява чрез орален, анален и вагинален секс. И мъжете, и жените могат да развият този често срещан вид инфекция.


Хората, които правят секс без предпазни мерки и с множество партньори, са по-изложени на риск да развият хламидиален уретрит, отколкото тези, които практикуват безопасен секс и са в моногамна връзка. Сексуално активните хора под 25-годишна възраст също са по-склонни да се заразят с полово предавани болести като цяло, включително хламидия.


Кои са симптомите на хламидиален уретрит при мъжете?

Мъжете, които имат хламидиален уретрит може изобщо да не проявяват симптоми или да започнат да проявяват симптоми само няколко седмици след излагане на патогена. Симптомите на хламидия и свързаното с тях възпаление на уретрата обикновено се проявяват между една и три седмици след излагане на бактериите. Признаците на инфекция включват:

  • Болка или парене по време на уриниране;
  • Сърбеж, зачервяване или подуване на главата на пениса или уретралния отвор;
  • Отделяне на секрет от пениса, който обикновено е с жълтеникав или бежов цвят;
  • Болезнени, подути тестиси

Уретрата се възпалява по време на инфекция, което затруднява уринирането. Дискомфортът в пениса обикновено е ограничен до върха му, където е отворът на уретрата.

 

Симптомите на хламидиален уретрит при мъжете могат да имитират симптомите на гонорея. Инфекциите с гонорея и хламидия често възникват едновременно и всеки инфектиран може да се нуждае от лечение и на двете полово предавани болести.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Chlamydia
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Chlamydial infections in adolescents and adults