Статистиката сочи, че от проблеми с щитовидната жлеза страдат повече жени, отколкото мъже. Макар рискът от такива проблеми при мъжкия пол да е няколко пъти по-нисък, отколкото при женския, мъже с хипер- или хипотиреоидизъм има, а броят им никак не е малък. По-сериозният проблем в случая обаче не е броят на заегнатите, а фактът, че симптомите на проблеми с щитовидната жлеза при мъжете често се пренебрегват. А причина за пренебрегването им е фактът, че тези симптоми просто не се разпознават от повечето мъже.

 

В два поредни материала ще разгледаме как проблемите с щитовидната жлеза се отразяват на мъжкото здраве. Ще посочим характерните симптоми в случаите на разстроена функция на щитовидната жлеза при мъжете. Започнваме с проявите при хипотиреоидизъм.


 

Хипотиреоидизмът е състояние, при което секреторните функции на щитовидната жлеза са отслабени. При такива условия се синтезира недостатъчно количество от т.нар. тиреоиден хормон. Дефицитът на важния хормон в мъжкия организъм води до разпознаваеми симптоми, защото хормонът участва в редица жизнени процеси. В условията на хипертиреоидизъм протичането на тези процеси се нарушава.

 

Натрупване на излишно тегло
Основно последствие от дефицита на тиреоиден хормон е забавянето на метаболизма. В състояние на хипотиреоидизъм дори мъже, които поддържат редовна физическа активност, трудно контролират теглото си, защото организмът не успява да преработи оптимално калориите от постъпващите хранителни вещества. Голяма част от тях се натрупват във вид на излишни мазнини. Натрупването на килограми е естествено последствие от напредванеот на възрастта при мъжете, но когато стане много бързо, винаги може да се подозира хипотиреоидизъм като причина за това.

 

Изострена чувствителност към студ
Тиреоидният хормони има важна роля за терморегулацията на организма. Представителите на мъжкия пол по природа са по-издръжливи на студ и всяка промяна в чувствителността към студения въздух може да се счита за симптом на хипотиреоидизъм. Този симптом е пряко свързан с посочения по-горе, защото вродената поносимост на мъжете към студа е следствие от по-оптималния им метаболизъм в сравнение с жените. Така при намалена функция на щитовидната жлеза едновременно се забавя метаболизма, разстройва се горенето на калории за отделяне на топлина и се изостря чувствителността на мъжа към студ.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пресушаване на кожата
Тиреоидният хормон регулира и състоянието на кожата при мъжете. При ниски хормонални нива кожните клетки се делят и обновяват по-бавно, кожата се пресушава и се появява хроничен сърбеж. Влошава се и кръвообращението в зоната на кожата, което се проявява с бледост, особено отчетлива на лицето. Друг характерен симптом на хипотиреоидизъм при мъжете е по-бавното израстване на лицевото окосмяване.

 

Емоционална нестабилонст
Хипотиреоидизмът при мъжете провокира не само физически, но и психоемоционални симптоми. Те се изразяват в бързи промени в настроението, отслабване на сексуалното влечение (ниско либидо) и произтичащите от него проблеми с ерекцията. Според експертите дефицитът на тиреоиден хормон при мъжете е по-сериозна причина за проблеми с либидото, отколкото ниският тестостерон.

 

Появата на кое да е от посочените оплаквания може да е следствие от различни проблеми с мъжкото здраве. В случаите, когато се появи повече от един от тези симптоми обаче, може да се подозира хипотиреоидизъм като подлежаща приична. Важно е да се направят съответните изследвания ида се предприеме лечение, което в повечето случаи е достатъчно ефективно.