Какво представлява хиперспермията?

Хиперспермията е състояние, зсягащо мъжете, което възниква, когато организмът на мъжа произвежда по-голямо количество семенна течност от нормалното. Обикновено за нормално количество семенна течност се счита такова по-голямо от 5,5 милилитра (ml) на еякулация, въпреки че в някои източници е посочена малко по-висока граница (от 6 ml на еякулация).


Това състояние е противоположно на хипоспермията, при която мъжкият организъм произвежда по-малко количество семенна течност от обикновено. Хиперспермията е сравнително рядко срещано състояние и са наблюдавани значително по-малко случаи от хипоспермията.Семенната течност представлява основно смес от сперматозоиди, произведени от тестисите и други течности, произведени от семенните мехурчета и простатата. Тези течности подпомагат сперматозоидите по пътя им до яйцеклетката.


Терминът „хиперспермия” се отнася до увеличено количеството на семенната течност, но състоянието може да се дължи не само на увеличено количество на течност, произведена от тестисите, но също и на повишено производство на секретите от простатата и семенните мехурчета, които влизат в състава на семенната течност. Наличието на хиперспермия не влияе отрицателно на здравето на мъжете, но може да намали тяхната фертилност.


Какви са причините за хиперспермията?

Причината за възникването на хиперспермия все още не е изяснена. Нормално е човек да изпита временна хиперспермия, например след период на въздържание, но количеството на семенната течност има тенденция да се връща до нормалните си нива.


Според някои специалисти съществува потенциална връзка между продължителната хиперспермия и храненето и начина на живот, като прием на билки или добавки за стимулиране на половата система.


В други теории се споменава, че инфекция на простатата, причиняваща възпаление, е възможно да увеличи производството или обема на секретите от жлезата. Точната причина за състоянието обаче остава неизвестна.


Какви са симптомите на хиперспермията?


Основният признак на хиперспермия е производството на по-голямо количество семенна течност от обикновено. Мъже, които са имали хиперспермия през целия си живот, може и да не забележат, че обемът на семенната им течност е по-голям. Някои мъже с хиперспермия имат по-голямо сексуално желание. Въпреки това повечето мъже, които имат състоянието, не изпитват други симптоми и може никога да не разберат, че са засегнати от него.


Библиография:
Zhang, Y.-J., et al. Evaluation on sperm parameters of ejaculates with hyperspermia
Chowdhary, R., & Tiwari, B. Understanding male infertility and its causes
Mayo Clinic Staff. Low sperm count