Как хиперспермията влияе върху фертилността на мъжа?

Хиперспермията може понякога да повлияе на фертилността на мъжа. Някои мъже имат прекалено голямо образуване на семенна течност, но намален брой сперматозоиди. Също така сперматозоидите са по-разредени в еякулата.


Наличието на малък брой сперматозоиди намалява шанса им за оплождане на яйцеклетката. Въпреки че забременяването все още е възможно, то може да отнеме повече опити и повече време от обикновено.Ако обемът на семенната течност на мъжа е висок, но той има нормален брой сперматозоиди, хиперспермията не би трябва да се отрази върху фертилността му.


Съществуват ли други усложнения от хиперспермията?

Хиперспермията също е свързана с повишен риск от спонтанни аборти.


Какви са причините за хиперспермия?

Все още не е напълно ясно какви точно са причините за възникването на хиперспермия. Някои учени предполагат, че състоянието е свързано с инфекция в простатата, която причинява възпаление.


Кога трябва да бъде потърсена медицинска помощ?

Помощ от специалист може да бъде потърсена при притеснения, свързани с образуването на твърде големи количества семенна течност или при двойки, които имат неуспех със забременяването, от поне една година.


Необходимо е лекарят да извърши физикален преглед, след това, най-вероятно ще бъдат необходими тестове за проверка на броя на сперматозоидите и други изследвания. Тези тестове могат да включват:

 

  • Анализ на семенната течност. За изследването е нужна проба от семенна течност на пациента. Пробата се изследва в лаборатория, където се проверява броя, движението и качеството на сперматозоидите.
  • Хормонални тестове. Възможно е да се назначи изследване на кръвта, за да се проверят нивата на тестостерон и други хормони. Ниските нива на тестостерона може да допринесат за безплодие.
  • Образна диагностика. Може да се наложи да бъде извършено ехографско изследване на тестисите или други части на репродуктивната система на мъжа, за да бъде проверено за проблеми, които могат да допринесат за безплодие.

Лечима ли е хиперспермията?

Не е необходимо лечение при хиперспермия. Хиперспермията е рядко срещано състояние и често няма ефект върху здравето или плодовитостта на мъжа. Ако обаче състоянието влияе на фертилността на мъжа, лечението може да подобри шансовете за зачеване. Специалист по репродуктивна медицина може предпише лечение за подобряване на броя и качеството на сперматозоидите на пациента.


При мъже, които имат репродуктивни проблеми, извличането на сперматозоиди за инвитро оплождане (IVF) или интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид (ICSI) може да увеличи вероятността за успешно забременяване.


Библиография:
Zhang, Y.-J., et al. Evaluation on sperm parameters of ejaculates with hyperspermia
Chowdhary, R., & Tiwari, B. Understanding male infertility and its causes
Mayo Clinic Staff. Low sperm count