Всеки мъж след 50 години ще потвърди, че простата „започва да алармира“. Появяват се симптоми като често уриниране, през деня и през нощта, задържане на урина, забавено начало на уринирането, слаба струя на урината и т.н.

 

В повечето случаи тези симптоми са в резултат на доброкачествена хиперплазия на простатата. Това състояние може да се лекува посредством промяна в начина на живот и хранене, медикаментозно и в краен вариант оперативно.


 

Ето няколко съвета, които биха помогнали при състояние на уголемена простата.

 

Включете в менюто си много домати. Консумирането на домати, особено сготвени подпомага намаляването размера на простата и последващи усложнения. Готвенето на доматите освобождава ликопен, който е мощен антиоксидант. Проучванията показват, че приемът на ликопен под форма на хранителна добавка не оказва така благоприятен ефект както редовното похапване на домати.

 

Хренете се с повече зеленчуци и по-малко месо. Уголемяването на простатата се повлиява от хормони и по точно от дихидротестостерон (ДХТ), който предизвиква възпаление в простатата. Месото и млечните продукти водят до засилване на хормононалната продукция, което води до уголемяване на простатата.

 

Месото е източник на нездравословни мазнини. Намалената консумация на месо и мазнини може да ви помогне да свалите излишни килограми, което допринася за здравето на простатата. Когато избирате какво месо да купите обърнете внимание дали то е органично отгледано. Консумацията на месо, третирано с хормони може да влоши състоянието простатна хиперплазия.

 

Спортувайте повече. Проучванията показват, че практикуването на аеробни упражнения (крос, плуване), йога и медитация помагат при първите симптоми на уголемена простата. За аеробните упражнения се счита, че помагат като намаляват телесната маса и повлияват възпалителните процеси. Натрупването на килограми повишава нивата на естроген при мъжете, което води до влошаване здравето на простата.

 

Избягвайте храни, които са вредни за простатата. Такива са: бяла, рафинирана захар, наситени мазнини, редовно пиене на алкохол, пържени храни, яйца, месо и млечни продукти.

 

Прием на аспирин. Скорошни проучвания показват, че прием на аспирин и други нестероидни противовъзпалитени намаляват простатната хиперплазия. Преди да започнете каквото и да било медикаментозно лечение задължително го съгласувайте с лекар специалист.