В какво се състои диагностиката на кандидоза при мъжете?

При подозрение за кандидоза трябва да се потърси лекарска помощ. Лекарят ще може да изключи или да потвърди вероятността за полово предавана болест и да установи гъбичната инфекцията.


Инфекцията обикновено може да бъде диагностицирана въз основа на симптомите и външния вид на мястото на инфекцията, както и чрез вземане на проба от кожата чрез леко остъргване най-горния ѝ слой. След това пробата се поставя върху предметно стъкло и се третира с препарат, съдържащ калиев хидроксид, което помага гъбичките да могат да бъдат видени под микроскоп. Ако лекарят подозира полово предавана болест, може да бъдат необходими лабораторни изследвания.Какво е лечението на кандидоза при мъжете?

Ако пациентът вече е имал и друг път инфекция с кандида и разпознава симптомите, може да се лекува сам с прилагането на противогъбичен крем за локално приложение. Прилагането на противогъбичния крем обикновено е необходимо два пъти на ден.


Кремът с кортикостероиди в допълнение към противогъбичния крем може да помогне при сърбеж и подуване, но е препоръчително консултирането с лекар за използването на такъв продукт, тъй като кортикостероидът може да позволи на гъбичната инфекцията да се задържи и дори да се влоши.


Обичен избор за лечение на гъбична инфекция  при мъжете, която не засяга пениса, е използването на локален крем, съдържащ клотримазол или миконазол. Ако се появи някакъв вид нежелана реакция към тези медикаменти, лекарят може да предпише крем с нистатин.


Мъжете с тежки гъбични инфекции или гъбични инфекции, които засягат пениса, може да се наложи да приемат противогъбично средство под формата на хапчета, като флуконазол, което се отпуска по лекарско предписание.


Какво е необходимо при възстановяването от кандидоза при мъжете?

Използването на противогъбичен крем трябва да овладее инфекцията в рамките на няколко седмици. Сексуалните контакти трябва да бъдат ограничени, за да не се дразни инфектираната област или за да не се предаде инфекцията на сексуалния партньор. При секс е необходимо да се използва презерватив. След като инфекцията премине, трябва да бъдат предприети следните стъпки, за да бъде предотвратена нова гъбична инфекция:

  • Не бива да се забравя да се издърпва препуциума и да се измива добре главата на пениса всеки ден.
  • Не бива да се използват дезодоранти, душ-гелове или ароматизирани сапуни при измиване на пениса и препуциума, тъй като те могат да причинят дразнене и образуването на гъбички.
  • Трябва да се носи по-свободно памучно бельо, за да не се създава топла и влажна среда, която е благоприятна за размножаването на гъбички.
  • Необходимо е да се избягва носенето на плътно прилепнало бельо от изкуствени материи, както и тесни дънки.


Библиография:
Steckelberg JM. Male yeast infection: How can I tell if I have one?
National Health Service. Thrush
Healthline. What Are the Symptoms of Thrush in Men and How Is It Treated?