Какво са перлени папули на пениса?

Перлените папули на пениса представляват нормални кожни образувания или бели пъпчици, които са малки куполовидни доброкачествени образувания. Те могат да бъдат перлено бели, розови или жълти на цвят и с форма на малък купол с размери само няколко милиметра. Перлените папули на пениса в различна степен се откриват при всички мъже в полово зряла възраст.

 


Перлените папули на пениса често са разположени по ръба на главичката в една или 2 редици. Появата на тези образувания може да предизвика тревога както при пациента, така и при неговият сексуален партньор, тъй като те могат да бъдат сбъркани с полово предавани инфекции (ППИ), като генитални брадавици. Въпреки това, перлените папули на пениса са безвредни, не са заразни и не са свързани с полово предавани болести, но често са възприемани като козметичен проблем.

 

Какви са характеристиките на перлените папули на пениса?

Перлените папули на пениса не са придружени от други симптоми, освен появата на малки, куполообразни пъпчици върху пениса. Тези образувания могат да се появят в юношеството или в ранна зряла възраст. Броят и големината на папулите е различна при различните пациенти, като са възможни вариации във времето при един и същ мъж. Перлените папули на пениса не са свързани с рак и обикновено не са сърбящи или болезнени. Обикновено папулите са:

  • 1 до 2 милиметра широки;
  • На дължина от 1 до 4 милиметра;
  • Перлено бели, жълти или розови на цвят;
  • С обла форма;
  • Подредени в редове по ръба на главата на пениса
  • Симетрично разположени

В някои случаи папулите се появят в една линия, обикаляща главата на пениса, а в други случаи може да има редица пръстени от папули. Счита се, че перлените папули на пениса се срещат при 14 до 48% от мъжете.

 

Какъв ефект върху секса имат перлените папули на пениса?

Въпреки че перлените папули на пениса са безвредни и безсимптомни, тяхното присъствие може да причини известно страдание за мъжете, които ги имат. Проучване върху 95 мъже с перлени папули на пениса е установило, че 38% от тях са притеснени от наличието им, а 17% от тях искат те да бъдат премахнати.

 

Мъжете, които откриват, че имат перлени папули на пениса, могат да изпитат чувство на безпокойство, страх, срам или притеснение, затова че имат инфекция, предавана по полов път. Това често срещано погрешно схващане може да доведе до проблеми с взаимоотношенията между партньорите.

 

Перлените папули на пениса не оказват функционално влияние върху пениса или секса. На теория те не трябва да влияят по никакъв начин на сексуалните преживявания. Те не са заразни и нямат нищо общо с полово предавани инфекции.

 

Въпреки че перлените папули на пениса не оказват физическо влияние върху секса, мъжете, които ги имат (както и техните партньори) може да изпитат дискомфорт, свързан с тяхното наличие, който може да доведе до проблеми с интимността, доверието и понижаване на качеството на живот.

 

Референции:
1. Honigman AD, Dubin DP, Chu J, Lin MJ. Management of pearly penile papules: a review of the literature
2. Aldahan AS, Brah TK, Nouri K. Diagnosis and management of pearly penile papules
3. The Australasian College of Dermatologists. Pearly penile papules
4. Verywell Health. What Are Pearly Penile Papules?