В какво се състои скринингът за рак на простатата?

Ракът на простатата е често срещана форма на онкологично заболяване сред мъжете. Обикновено ракът на простатата няма симптоми в ранните стадии, но скринингът може да помогне за неговото откриване, докато заболяването е все още лечимо. Скрининговите тестове търсят маркери - това са необичайни нива на протеини и други вещества, които могат да показват наличието на рак.

 


Според Американското онкологично дружество (ACS) 1 от 9 мъже получават диагноза рак на простатата. В повечето случаи е налице ефективно лечение. За тези пациенти, които получават диагнозата в ранните етапи на заболяването, има значително по-голям шанс за излекуване.

 

Настоящите тестове за откриване на рак на простатата включват кръвен тест за простатно-специфичен антиген (PSA), който тества за високи нива на протеина PSA. Това изследване обаче понякога може да доведе до фалшиво положителен резултат, което означава, че тестът показва положителен резултат, когато няма рак на простатата. Това може да доведе до безпокойство и ненужни допълнителни тестове.

 

Поради тази причина учените са търсили други надеждни маркери за скрининг за рак на простатата. Тестването за вещество, наречено антиген 3 на рак на простатата (PCA3), може да бъде алтернативен диагностичен метод за откриване на рак на простатата.

Какви са проблемите с настоящите методи за скрининг за рак на простатата?

Препоръчително е мъжете със среден риск от развитие на рак на простатата да започнат скрининга за него от 50-годишна възраст. Мъжете с по-висок риск трябва да започнат да се изследват по-рано. Понастоящем стандартният начин за скрининг за рак на простатата е кръвният тест за PSA (простатно-специфичен антиген).

 

Високите нива на PSA могат да показват рак на простатата, но могат да показват и други състояния. Това е така, защото както раковите, така и здравите клетки в простатната жлеза могат да произвеждат PSA. Други фактори, които могат да повлияят на нивата на PSA включват:

 • Възраст, по-високите нива на PSA са по-често откривани сред мъжете в напреднала възраст;
 • Голяма простатна жлеза;
 • Увеличена простата или доброкачествена хиперплазия на простатата;
 • Възпаление или инфекция, като простатит или инфекция на пикочните пътища;
 • Стимулиране на простатата, което може да се случи по време на дигитален ректален преглед (през стената на правото черво се опипва простатната жлеза);
 • Запек;
 • Лекарства, някои от които повишават нивата на PSA, а други ги намаляват.

Ако тестът покаже, че нивата на PSA са високи, най-вероятно е да бъде извършена биопсия за изследване за рак. Биопсията на простатата представлява инвазивна процедура и може да доведе до безпокойство, дискомфорт и евентуални усложнения.

 

Някои проучвани отбелязват, че рутинното изследване на PSA може да доведе до свръхдиагностика (страничен ефект от стремежа за ранно идентифициране) на рак на простатата с 20-50%. Това може да доведе до физически и емоционални рискове от получаване на фалшиво положителен резултат, което може да доведе до ненужни биопсии и дори лечение. Въпреки че изследването на нивата на PSA в кръвта може да спаси животи, полезно е мъжете на възраст 55-69 години да вземат решение да се изследват след разговор със своя лекар. Работната група за превантивни услуги на САЩ (USPSTF) не препоръчва скрининг на PSA за мъже на възраст над 70 години.

 

Освен това специалистите не са стигнали до съгласие какви трябва да бъдат „нормалните“ нива на PSA. Едно проучване от 2004 г. например е установило, че лекарите са диагностицирали някои висококачествени ракови заболявания на простатата при мъже с нормални нива на PSA. Според Националния институт по рака (NCI) няма ясен консенсус относно оптималния праг на PSA за препоръчване на биопсия на простатата за мъже от всяка етническа група. PCA3 тестът може да помогне на лекаря да реши дали да назначи биопсия на лице с високи нива на PSA.

Какво представлява PCA3 тестът за рак на простатата?

Тестът за PCA3 може да бъде един от начините за получаване на по-точни резултати при скрининг за рак на простатата. PCA3 е ген, който присъства във всички клетки на простатната жлеза. Той кара тези клетки да произвеждат малки количества определени протеини. Този вид протеини също присъства и в урината.

 

Клетките на простатата, които са ракови, могат да произвеждат 60-100 пъти повече от този протеин, отколкото нераковите клетки. Когато това се случи, допълнителните протеини в крайна сметка попадат в урината. Ако тестовете открият този протеин в урината, това може да сигнализира за наличие на рак на простатата.

 

Първоначалните проучвания показват, че тези протеини присъстват в около 95% от пробите при рак на простатата. Освен това е по-вероятно те да присъстват във високи нива в раковата тъкан в сравнение с доброкачествената тъкан. С други думи, пациент, който няма рак на простатната жлеза, е малко вероятно да има значителни количества от този протеин. Следователно тестът PCA3 може да бъде полезен, когато резултатите от теста за PSA са абнормни.

 

Предимството на PCA3 теста е, че състоянията, които не са свързани с рак на простатата, не влияят на нивата на PCA3. Докато високите нива на PSA могат да показват рак, но могат и да бъдат резултат и от други фактори – вариращи от напреднала възраст до инфекция.

 

Авторите на проучване от 2015 г., включващо 407 мъже, са стигнали до извода, че PCA3 тестът може да бъде полезен както като диагностичен инструмент, така и при установяването на прогнозата за рак на простатата. Учените са открили, че е по-вероятно PCA3 тест да покаже вярна диагноза за рак на простатата, отколкото два вида PSA тест. В допълнение, пациентите с по-агресивни тумори по-често имат по-високи резултати от PCA3 теста. Оценката по Глийсън (Gleason score) е един от начините за описване на класификацията на раковите клетки.

Какво може да бъде очаквано от PCA3 теста за рак на простатата?

Не е необходима специална подготовка от страна на пациента, преди да се подложи на PCA3 тест, но знанието какво да очаква може да му помогне да се успокои. При PCA3 теста има две части:

 • Ректален преглед. Първо, специалист извършва дигитален ректален преглед. Освен усещане за бучки или други промени, лекарят може също да масажира простатата, това насърчава повече PCA3 протеини да навлязат в урината преди следващата част от теста;
 • Изследване на урината. Веднага след това пациентът трябва да предостави проба от урина, която лекарят изпраща в лаборатория за анализ.

Резултатите от теста трябва да бъдат налични до няколко дни. В зависимост от резултатите от PCA3 теста лекарят може да препоръча:

 • Продължаване на рутинния скрининг, ако резултатът е отрицателен;
 • Възприемане на подход „наблюдаване и чакане“, с тестване на интервали, за да бъде видяно дали резултатите се променят;
 • Допълнителни тестове, за да бъде потвърдено наличието на ракови клетки.

Допълнителни тестове могат да включват:

 • Биопсия на простатната жлеза, което означава вземане на тъканна проба от простатата, при което нейни клетки се изследват в лаборатория;
 • Трансректална простатната ехография;
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на простатната жлеза за търсенето на образувания на простатата.

PCA3 тестът понастоящем не е стандартно изследване за рак на простатата. Въпреки това, уролог може да го назначи, когато първоначалният резултат от PSA теста дава необичайни резултати. Този тест остава сравнително нов метод за скрининг за рак на простатата и употребата му все още не е широко разпространена, но е възможно да бъде обещаващ диагностичен инструмент в бъдещето. Научните изследователи търсят начини за комбиниране на PCA3 теста с други изследвания за по-точен резултат по време на скрининга за рак на простатната жлеза.

 

Референции:
1. American Cancer Society (ACS). American Cancer Society recommendations for prostate cancer early detection
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Chunhua, L., et al. (2018). Clinical significance of peripheral blood PCA3 gene expression in early diagnosis of prostate cancer
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Merola, R., et al. (2015). PCA3 in prostate cancer and tumor aggressiveness detection on 407 high-risk patients: A National Cancer Institute experience
4. Medical News Today. All you need to know about the PCA3 test