„Това е мъжки свят“, изпя Джеймс Браун през 60-те години

 

Нагърбени с историческо съзнание, просто няма как с ръка на сърцето да кажем, че животът на жените винаги е бил песен. И дори на фона на всички прогресивни промени, най-вероятно още е далеч от идеален. Последното обаче не означава да се игнорират онези проблеми, които афектират мъжете често и силно, а такива неминуемо съществуват. Всъщност, гмуркането в статистиките разкрива изненадващо разнообразие от подобен тип затруднения.


 

Ментално здраве и самоубийство

 

През последните години се възражда интересът към една относително пренебрегвана тема в медицината – психичното здраве. За съжаление, най-измеримите аспекти в тази област са самоубийствата. Според статистика в журнала Forensic Science & Addiction Research от 2018 г., 28 760 души са отнели живота си между 2007 г. и 2016 г., като 72,5% от тях са мъже.

 

Домашно насилие

 

Домът отдавна представлява основен фокус на феминистите в ролята му на топос, в който мъжът упражнява систематична власт върху жената. Въпреки че това е вярно до определена степен, статистиките могат сериозно да разколебаят някои представи. Например данните от статистическите бюлетини на британското проучване на престъпността сочат, че мъжете са съставлявали около 40% от жертвите на домашно насилие всяка година между 2004-2005 г. и 2008-2009 г.

 

Безприютност

 

Бездомността е област на изследване, чиито количествени аспекти е трудно да бъдат проследени. Съществува обаче сериозен консенсус между различните агенции, че мъжете доминират статистиките при дългосрочно бездомните хора. Например през 2013 г. The Guardian споделят данни, според които в Обединеното кралство бездомните мъже са около 84%.

 

Обучение

 

Образованието е друга област, в която мъжете се сблъскват с трудности. Според изследване в Child Development върху 600 деца на възраст от 4 до 10 години, ниските очаквания към момчетата систематично подкопават мотивацията у тях, което ги кара да се представят по-зле от момичетата на всеки етап от образованието си.

 

Продължителност на живота

 

Не на последно място, мъжете по-рядко доживяват след 70-годишна възраст, а Бюрото за национална статистика на Обединеното кралство споделя, че ракът на простатата през 2015 г. се е оказал сравнително по-смъртоносен за мъжете в сравнение с рака на гърдата при жените.

 

Защо споделяме тези данни?

 

Със сигурност не е, защото се борим за първо място на най-изстрадал пол. Просто е ноември. А ноември бележи началото на кампанията „Мовембър“ - месецът, през който мъжете биват мотивирани да си пускат мустаци, но и през който се цели да се обърне критично внимание върху проблеми като рак на простата, рак на тестисите, депресията и самоубийствата при мъжете.