Как се диагностицира болестта на Крон?

Диагностицирането на болестта на Крон понякога може да бъде предизвикателство, тъй като симптомите е възможно да изглеждат подобни на тези на други заболявания на храносмилателната система. Освен това няма нито едно изследване, което да диагностицира директно болестта на Крон. След физикален преглед и снемане на анамнеза (медицинска история) лекарят може да назначи няколко изследвания, за да изключи други заболявания. Някои от тези диагностични методи могат да включват:

 • Колоноскопия;
 • Компютърна томография;
 • Ядрено-магнитен резонанс;
 • Капсулна ендоскопия;
 • Кръвни изследвания;
 • Фекален тест

Болестта на Крон споделя много симптоми с улцерозен колит (друга форма на възпалително заболяване на червата), но те не са съвсем еднакви. Основните разлики са:


 • Възпалението при улцерозен колит е ограничено до дебелото черво. Кървавите изпражнения са наблюдавани по-често;
 • Възпалението при болестта на Крон може да се появи навсякъде по стомашно-чревния тракт.

Възможно е да отнеме известно време, но специалистът обикновено може да направи разлика между двете състояния след изследванията.

 

Какви са рисковете за мъжете с болестта на Крон?

Въпреки че мъжете са също толкова предразположени да развият болестта на Крон, колкото и жените, те могат да изпитат различни симптоми и рискове при състоянието. Болестта на Крон може да повлияе по различен начин на мъжкото здраве чрез усложнения, които включват сексуална дисфункция, намалена костна плътност, риск от рак и психични разстройства.

 

Сексуална дисфункция

 

Не е необичайно мъжете с болестта на Крон да изпитат промяна в своето сексуално желание. По-конкретно, проучванията показват, че при мъжете с възпалителни заболявания на червата има вероятност да изпитат определени симптоми на сексуални нарушения, като еректилна дисфункция.

 

Това вероятно се дължи на комбинация от фактори. Експертите смятат, че възпалението, причинено от болестта на Крон, може да допринесе за намаляване на сексуалното желание и функция. Освен това страничните ефекти от лекарствата и операциите, заедно с емоционалното натоварване, което идва с болестта на Крон, могат да повлияят на самооценката и сексуалната функция.

 

Временно безплодие

 

Изследванията показват, че пациентите с възпалителни заболявания на червата е възможно да имат известно намаление на плодовитостта и това може да се отнася особено за мъжете с болестта на Крон.

 

Временно безплодие при мъжете се причинява от съставка в сулфасалазин, лекарство с рецепта, използвано за лечение на болестта на Крон и улцерозен колит. Проучванията показват, че приблизително два месеца след спиране на това лекарство, плодовитостта се връща.

 

Хирургичните процедури, извършвани за лечение на болестта на Крон, също могат да повлияят на мъжката плодовитост, особено операции, които включват разрези близо до ректума, като проктоколектомия.

 

Рак

 

Съществува повишен риск от колоректален карцином при пациенти с възпалително заболяване на червата, особено при дългогодишен улцерозен колит. Изглежда също така, че има и повишен процент на рак на червата при болестта на Крон, включително както на дебелото, така и на тънките черва.

 

Учените съобщават, че възпалителните заболявания на червата повишават риска от рак на простатата, затова са необходими прегледи на мъжете с това заболяване.

 

Остеопороза

 

Мъжете с болестта на Крон имат по-голям риск да развият остеопороза, загуба на костна плътност, която може да доведе до фрактури. Това е така, защото пациентите с болест на Крон често имат множество фактори, които могат да допринесат за загуба на костна маса, като:

 • Дефицит на витамин D;
 • Недостиг на калций;
 • Използване на кортикостероиди;
 • Възпаление в цялото тяло

В общата популация остеопорозата обикновено е по-често срещана при по-възрастните жени, отколкото при мъжете. Въпреки това някои изследвания са установили, че мъжете с болестта на Крон имат равен риск от остеопороза, ако не и по-висок.

 

Емоционално натоварване

 

Психическото и емоционалното въздействие на болестта на Крон може да окаже толкова голяма тежест върху човек, колкото и физическите симптоми. Изследванията са установили, че нивата на депресия, психично заболяване, което засяга настроението, мислите и чувствата на човека, са по-високи при пациентите с болест на Крон, отколкото хората в общата популация.

 

Депресията изглежда е по-често срещана при хора, живеещи с хронични заболявания, поради физически, умствени и емоционални предизвикателства. В допълнение, лекарства като кортикостероиди, които се използват за лечение на болестта на Крон, понякога могат да предизвикат промени в настроението или депресия.

 

Референции:
1. Crohn's & Colitis Foundation. Overview of Crohn's disease
2. Yale Medicine. Inflammatory bowel disease
3. Verywell Health. How to Recognize and Diagnose Crohn’s Disease in Men