Познаването на симптомите на онкологичните заболявания може да помогне за по-ранното намиране на медицинска помощ и увеличаване на шансовете за излекуване. Някои ранни симптоми на рак при мъжете включват:


Кръв в урината

Наличието на кръв в урината не бива да бъде пренебрегвано, защото е често срещан симптом на рак на пикочния мехур. Този вид рак се среща по-често при настоящи и бивши пушачи, отколкото при хора, които никога не са пушили.


 

Простатит, рак на простатата и инфекции на пикочните пътища също могат да причинят кръв в урината. Ранният стадий на рак на простатата също може да причини кръв в семенната течност.


Персистиращи болки в гърба

Болките в гърба може също да бъдат симптом на рак. Онкологичното заболяване може да не предизвика оплаквания, докато не се разпространи в други части на тялото, като прешлените на гръбначния стълб. Например ракът на простатата често има тенденцията да се разпространява в костите и може да причини болки в костите на таза и кръста. За разлика от случайните мускулни болки, ракът в костите причинява чувствителност и дискомфорт.


Необичайна кашлица

Кашлицата не се наблюдава само при пушачи или хора, страдащи от настинки или алергии. Постоянната кашлица е ранен признак на рак на белия дроб. Ако не са налични други свързани симптоми, като запушен нос или треска, кашлицата вероятно не се дължи на инфекция. Кашлицата, придружена с кръв в храчките, също е свързан с рак на белия дроб симптом при мъжете.


Бучки на тестисите

Ракът на тестисите при мъжете е по-рядко срещан от рака на простатата, белите дробове и дебелото черво. И все пак не трябва да бъдат  пренебрегвани ранните му симптоми. Бучките в тестисите или увеличен тестис са признаци на рак на тестисите.


Прекомерна умора

Умората може да бъде свързана с редица хронични заболявания. Прекомерната умора е признак, който посочва, че има проблем в тялото. Когато раковите клетки се множат, тялото може да започне да изпитва изтощение. Умората е често срещан симптом на различни видове рак.


Необяснима загуба на тегло

С напредването на възрастта поддържането на тегло в здравословни граници става по-трудно, затова на загубата на килограми се гледа положително. Въпреки това, внезапната и необяснима загуба на тегло може да показва сериозен здравословен проблем, включително почти всеки вид рак.


Бучки в гърдите

Ракът на гърдата не е състояние, което се среща само при жените. Мъжете също трябва да бъдат бдителни и да проверяват за съмнителни бучки в областта на гърдите, което е най-ранният откриваем симптом на рак на гърдата при мъжете.


Гените е възможно да играят роля при рака на гърдата при мъжете, но той може да се появи и поради излагане на радиация или високи нива на естроген. Бучките в гърдите се срещат най-често при мъжете над 60 години.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Leading causes of death in males
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Cancer and Men Feature