Какво е хроничен простатит?

Хроничният простатит представлява възпаление на простатата, което продължава 3 месеца или повече. Често състоянието е болезнено и може да засегне сексуалната функция и способността за уриниране. Множество здравословни проблеми, включително повтарящи се бактериални инфекции и увреждане на нервите или мускулите в областта на таза, могат да причинят хроничен простатит.

Какво представлява простатната жлеза?


Простатата е малка жлеза, която е част от долния уринарен тракт при мъжете. Простатната жлеза се намира под пикочния мехур и обгражда уретрата – тръбата, през която преминава урината и семенната течност.

Простатата е част от мъжката репродуктивна система и произвежда секрет, влизащ в състава на течностите, които изграждат спермата. Мускулите на тази жлеза също помагат за изтласкване на семенната течност в уретрата по време на еякулация.

 

Поради своите местоположение и функция, проблемите с простатата могат да повлияят на уринирането, както и на сексуалната активност при мъжа. Простатитът е възпаление на простатата, което често може да бъде болезнено и може да бъде хронично или остро състояние:

  • Хроничният простатит се развива постепенно и продължава месеци или дори години. Лекарите определят, че простатитът е хроничен, ако симптомите продължават 3 месеца или повече. Възможно е състоянието да не реагира добре на първоначалните лечения, назначени от специалист;
  • Острият простатит е временно състояние, което възниква внезапно и може да продължи само няколко дни или седмици и често се повлиява добре от лечението

Простатитът е водещата причина за проблеми с пикочните пътища при мъже под 50-годишна възраст и третият най-често срещан проблем с пикочните пътища при мъже над 50-годишна възраст.

Какви са причините за възникването на хроничен простатит?

Поставянето на точна диагноза е ключът към ефективното лечение на състоянието. Въпреки това, диагностицирането на причината за хроничен простатит понякога може да се окаже предизвикателство. Причините за появата на хроничен простатит попадат в две широки категории:

 

Хроничен бактериален простатит

 

Бактериалната инфекция на простатната жлеза причинява хроничен бактериален простатит. При някои мъже тази инфекция се развива след инфекция на пикочните пътища или лечение на остър бактериален простатит.

Симптомите на хроничен бактериален простатит често са по-леки от тези на остър бактериален простатит. Пациент, който преди това е имал остра инфекция, може да забележи, че неговите симптоми се подобряват, но не изчезват.

 

Някои мъже, страдащи от хроничен бактериален простатит може да установят, че инфекцията продължава. Това е възможно да се дължи на факта, че бактериите са резистентни към антибиотично лечение или курсът на антибиотично лечение е твърде кратък. Според едно проучване, някои бактерии, които заразяват простатата, могат да образуват биофилми. Биофилмите са подобни на плаката, която се образува върху зъбите и могат да направят инфекцията по-трудна за лечение.

 

Хроничен небактериален простатит или синдром на хронична тазова болка

 

Хроничният небактериален простатит представлява небактериална форма на простатит, която може да има множество причини и е по-трудна за лечение. Мъжете, които са имали предишна бактериална инфекция на простатата са изложени на повишен риск от развитие на този вид простатит. Други пациенти могат да развият хронична болка в простатата след излекуване на бактериална инфекция. Възможните причини за хроничен простатит включват:

  • Психологически стрес
  • Увреждане на пикочните пътища от операция или физическо нараняване

Референции:
1. Krieger, J. N., Lee, S. W., Jeon, J., Cheah, P. Y., Liong, M. L., & Riley, D. E. (2008, February). Epidemiology of prostatitis. International Journal of Antimicrobial Agents
2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Prostate Problems
3. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Prostatitis: Inflammation of the prostate
4. Sharp, V. J., Takacs, E. B., & Powell, C. R. (2010, August 15). Prostatitis: Diagnosis and treatment. American Family Physician