Трудностите с отделянето на урина зачестяват сред мъжете с напредване на възрастта. Всеки трети мъже на възраст над 50 години и почти всеки на възраст над 85 години изпитва известни затруднения при уриниране.

 

Начинът, по който мъжете уринират се променя бавно с напредване на възрастта, така че в началото мъжете може да не забележат съществуващ проблем. Обичайните промени включват:


 

  • Трудност или забавяне при започване акта на уриниране. Това е често срещано с напредване на възрастта и при проблеми с простатата;
  • Прекъсване на струйката;
  • След приключване на уриниране изтича малко повече урина. Това може да бъде предотвратено чрез извършване на 2 или 3 контракции на мускулите на тазовото дъно след като приключите;
  • Усещане за недоизпразване на пикочния мехур;
  • Зачестяване на уринирането или усещане на внезапни позиви.

Двете най-чести причини за проблеми с уринирането при мъжете са напредването на възрастта и уголемяване размера на простатната жлеза.

 

С напредване на възрастта мускулите на пикочния мехур стават по-склонни да се свиват внезапно, което води до чувство на неотложност за уриниране. Изтичането на урина може да възникне преди да стигнете до тоалетната. С напредване на възрастта задръжката на течности зачестява, което допълнително утежнява състоянието.

 

Трудностите, които мъжете изпитват при уриниране, често се дължат на нераково уголемяване на простатата. Това състояние се нарича доброкачествена простатна хипертрофия  Състоянието се счита се за нормална част от стареенето. 

 

Уголемяването на простатната жлеза също може да се дължи и на злокачествено образувание в нея. Ракът на простатата е много по-рядко срещан от доброкачествената простатна хипертнофия.

 

При наличие на увеличена простата може да възникне състояние наречено свръхактивен пикочен мехур, ако той трябва да работи по-усилено, за да се изпразни. Например, ако изходът е стеснен поради увеличени размери на жлезата или може да се влоши, ако мехурът не се изпразни напълно.

 

Други състояния, които могат да доведат до проблеми с уринирането при мъжете са инфекция на пикочните пътища или пикочния мехур, оперативни интервенции в областта на гръбначния стълб или простата, или прием на медикаменти като диуретици.