Какво представлява кистата на пениса?

Кистите на пениса могат да се появят по различни причини, включително поради перлени папули на пениса и увеличени жлези на Тайсън. Кистите обикновено не изискват лечение, но някои е необходимо да бъдат отстранени от лекар.

 


Кистите са подобни на торбички структури в кожата, които съдържат течност, гной или газ. При съмнения за киста е необходимо посещение на лекар за диагностика. Инфекциите, предавани по полов път и други здравословни проблеми могат да доведат до образуване на подутини, които наподобяват кисти по пениса.

Какви са причините за появата на кисти на пениса?

Причините за възникването на кисти на пениса са различни и всяка има различни симптоми.

 

Перлени папули на пениса
Перлените папули на пениса са доброкачествени, куполообразни лезии, които се развиват по протежение на короната на главичката (гланса) на половия член, която е границата на върха на пениса. Няма известна причина за възникването на перлени папули на пениса. Те не се развиват в резултат на инфекция или друг основен здравословен проблем. Обикновено тези папули изчезват сами и не изискват лечение.

 

Епидермоидна киста
Епидермоидните кисти са подобни на торбички структури, които съдържат кератин, който е влакнест протеин. Кератинът се съдържа в косата, кожата и ноктите. В една статия от 2019 г. изследователите съобщават, че докато епидермоидните кисти могат да се появят навсякъде по тялото, те обикновено се развиват на:

 • Лицето;
 • Скалпа;
 • Врата;
 • Гърба;
 • Скротума.

Тези кисти обикновено не са причина за безпокойство, но могат да се възпалят, което може да доведе до дискомфорт или болка в областта.

 

Увеличени Тайсънови жлези
Жлезите на Тайсън са малки мастни жлези от двете страни на френулума. Френулумът е еластична ципа от съединителна тъкан, която свързва препуциума с пениса. Ако мъж има увеличени жлези на Тайсън, той може да развие малки жълти или бели подутини от долната страна на пениса.

 

Средна киста на рафа
Средните кисти на рафа са редки образувания и се развиват в долната част на главата на пениса. Тези кисти се образуват преди раждането. Въпреки това средните кисти на рафа се забелязват най-вече в юношеска или в зряла възраст, или когато кистата нарасне достатъчно, за да причини възпаление в околната кожна тъкан.

 

Петна на Фордайс
Петната на Фордайс (Fordyce) са малки, жълти или бели подутини, които могат да се образуват по устните, вътрешната страна на бузите, пениса или скротума. Тези подутини се развиват в мастните жлези, които не съдържат космени фоликули.

 

Според доклад от 2015 г., петната на Фордайс засягат 70-80% от възрастните и се срещат два пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Петната на Фордайс могат да се появят по време на пубертета, когато колебанията в нивата на хормоните водят до уголемени мастни жлези. Тези петна обикновено не изискват лечение, защото не са резултат от инфекция или друг здравословен проблем. В редки случаи петната на Фордайс по гениталиите могат да причинят дискомфорт или болка по време на секс.

 

Рак на пениса
Бучка на пениса е възможно да възникне в резултат от рак на пениса, което е рядкост. Раковите заболявания, засягащи пениса, представляват по-малко от 1% от всички диагнози на рак при мъжете. Симптомите на рак на пениса включват:

 • Бучка на пениса, която може да стане по-голяма с времето;
 • Язва или отворена рана на пениса;
 • Обрив под препуциума;
 • Удебеляване на кожата на пениса;
 • Кафяви подутини с коричка по пениса;
 • Кървене или необичайно течение.

Необходимо е всеки мъж, който има образувание или друга аномалия на пениса, да се консултира с лекар. Препоръчително е посещение на лекар, ако някаква промяна в половия член продължи повече от 4 седмици.

Какви са рисковите фактори за възникването на киста на пениса?

Следните фактори могат да увеличат риска от развитие на киста на пениса:

 • Хормонални промени;
 • Нараняване на пениса;
 • Лоша лична хигиена;
 • Енергична сексуална активност;
 • Генетична предразположеност или фамилна анамнеза (случай в семейството).

В какво се състои лечението и отстраняването на киста на пениса?

Обикновено кистите на половия член отминават сами без лечение. Следните съвети могат да помогнат за справяне с болката или дискомфорта, докато кистата заздравява:

 • Поддържане на чиста кожа. Необходимо е нежно почистване на кожата около кистата с топла вода и антибактериален сапун без аромат и подсушаване на кожата веднага след измиване;
 • Топъл компрес. Чиста кърпа се накисва в топла вода и се изцежда, след това кърпата се поставя върху кистата за няколко минути. Когато кърпата изстине, тя трябва да бъде накисната отново и действието да бъде повторено. Прилагането на тази топлина ще помогне за дрениране на кистата.

Необходимо е избягването на пукането или притискането на кистата. Това може да причини дразнене, което може да я накара да нарасне. Пукането на киста може да доведе до инфекция. Някои мъже искат премахване на кистите по естетически причини. Лекарят може да дренира кистата или да я отстрани хирургически.

 

Дрениране на киста може да се наложи, ако тя се спука под кожата или се развие инфекция. След източване на кистата, лекарят вероятно ще предпише курс от антибиотици за лечение на съществуваща инфекция и предотвратяване на бъдещи инфекции.

 

Кистата се отстранява, като бъде направен малък разрез върху кожата над образуванието, като се използва форцепс и скалпел, за да бъде премахната кистата и околната тъкан. След отстраняване на кистата, раната се затваря с разтворими шевове.

 

При съмнения за полово предавана инфекция, мъжът трябва да посети лекар за оценка. Някои полово предавани инфекции могат да причинят образуването на кисти на пениса.

 

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Alphones, S., et al. (2019). Median raphe cyst of the penis: A startling diagnosis for the unaccustomed clinician
2. OAText. Leung, A. K. C., & Barankin, B. (2015). Fordyce spots
3. American Cancer Society. Key statistics for penile cancer
4. Medical News Today. What causes cysts on the penis?