Болезнена еякулация може да се появи в различни случаи. Някои мъже усещат болка само, когато правят секс с партньор, други, когато мастурбират, а трети и в двата случая. Болката може да е лека до много силна и да продължи от 2-3 минути до 24 часа след еякулацията.

 

Тя  може да възникне по време или веднага след еякулация или по време на уриниране след еякулацията. Болката може да е в пениса, около ректума или пикочния мехур.


 

Причини за болезнена еякулация. При повечето мъже, изпитващи болка при семеизпразване, на лице е някакво заболяване или физиологичен проблем.

  • Простатит – възпаление на простата, може да причини болезнено семеизпразване. Това състояние може да възникне в резултат на пикочо – полова инфекция или травма. Мъжете, страдащи от диабет са по-податливи на простатити. Болезнената еякулация се появява като усложнение на простатита.
  • Доброкачествена простатна хиперплазия. След операция на простатата често мъжете изпитват болка при семеизпразване.
  • Използване на някои медикаменти. Лекарствата, които най-често се свързват с болезнена еякулация са антидепресантите. Такива са трицикличните антидепресанти – Amoxapine, Clomipramine, Imipramine, селективните серотонин реъптейки инхибитори – Venlafaxine, Fluoxetine и МАО – инхибиторите.

Ако използвате някои от тези лекарства и изпитвате болка по време на еякулация се обърнете към лекаря си, за да смени терапията.

 

  • Тазови операции и процедури. Мъже, които са претърпели операции в областта на таза или някакви манипулации като поставяне на катетър също могат да изпитват болка при семеизпразване.
  • Полово предавани заболявания. Двете полово предавани заболявания, които най-често се свързват с болка и дискомфорт по време на еякулация са хламидия и трихомониаза. Ако подозирате, че може да сте заразен с полово предавана болест посетете лекаря си и направете необходимите изследвания възможно най-бързо.
  • Отравяне с живак. Една рядка, но възможна причина за болезнена еякулация е отравяне с живак. Има документирани такива случаи при мъже, консумирали заразена риба.

 

Как се лекува болезнената еякулация? Мъжете, страдащи от такъв проблем следва да се насочат към специалист възможно най-скоро. Лечението зависи от подлежащото заболяване.

 

Лекарят прави преглед и пуска изследвания, които да покажат каква е причината за състоянието.