Перлените папули на пениса са доброкачествени образувания с форма на купол, които се появяват по ръба на главичката на пениса. Въпреки че често се бъркат с генитални брадавици, те не са свързани с полово предавана инфекция и не могат да бъдат предадени на друг човек. Смята се, че перлените папули на пениса са естествена вариация на кожата и са безвредни.

 

Тези образувания би трябвало да изчезнат сами, но ако бъде установено, че перлените папули на пениса влияят на качеството на живот на пациента, трябва да бъде уговорен час при специалист, за да бъдат обсъдени възможностите за тяхното отстраняване.


Какви са причините за възникването на перлените папули на пениса?

Причината, поради която някои мъже развиват перлени папули на пениса, а други не, е неизвестна. Тези образувания се считат за нормално явление, което може да бъде в резултат от:

 • Прекомерен растеж на колаген;
 • Прекомерно разрастване на разширени кръвоносни съдове;
 • Прекомерен растеж на фибробласти (клетка на съединителната тъкан)

Каква е разликата между перлените папули на пениса или генитални брадавици?

Въпреки че често се бъркат със симптом на полово предавани инфекции като генитални брадавици, перлените папули на пениса не са заразни. Папулите на пениса се различават клинично от гениталните брадавици по няколко характеристики:

 • Причина. Гениталните брадавици, за разлика от перлените папули на пениса, се причиняват от заразяване с човешкия папиломен вирус (HPV);
 • Външен вид. Гениталните брадавици са неравни с вид на карфиол, докато перлените папули на пениса са гладки, симетрични и куполообразни;
 • Местоположение. Гениталните брадавици могат да бъдат разположени върху пениса, устата, езика, устните, гърлото, скротума, ануса, бедрата и слабините. Перлените папули на пениса се появяват само на ръба на главата на пениса.

Какво е лечението за перлените папули на пениса?

Перлените папули на пениса са безвредни и могат да бъдат оставени без лечение. Те никога не трябва да бъдат изтисквани или третирани по друг начин, тъй като това може да причини увреждане и белези.

 

Лекарствата за лечение на брадавици без рецепта никога не трябва да бъдат използвани върху папулите на пениса, тъй като могат да причинят дразнене, белези и не са предназначени за употреба върху пениса.

 

Наличието на пенисни папули може да притесни някои мъже и това може да ги накара да потърсят начин за тяхното отстраняване. Опциите за лечение включват:

 • CO2 лазер. Това е най-прецизната и безболезнена опция за лечение при състоянието. Топлината от лазера изпарява всяка отделна пъпчица, като в последствие кожата зараства, без да остава белег;
 • Електродесикация и кюретаж. При тази процедура се използва специално хирургично устройство за отстраняване на папулите чрез електрически ток, който нагрява образуванията;
 • Криотерапия. При нея папулите се замразяват до много ниска температура чрез тампон с течен азот. Това може да бъде болезнена процедура

Много от тези методи на лечение могат да бъдат болезнени и може да изискват извършването на няколко процедури. Рисковете от лечението включват:

 • Белези;
 • Инфекция;
 • Промени в пигментацията на кожата;
 • Рецидив на папулите;
 • Кървене след процедура

Референции:
1. Honigman AD, Dubin DP, Chu J, Lin MJ. Management of pearly penile papules: a review of the literature
2. Aldahan AS, Brah TK, Nouri K. Diagnosis and management of pearly penile papules
3. The Australasian College of Dermatologists. Pearly penile papules
4. Verywell Health. What Are Pearly Penile Papules?