Какво представлява диабетът?

Диабетът е заболяване, при което тялото не може да произвежда достатъчно инсулин, не може да използва инсулина или комбинация от двете. При диабет нивата на кръвната захар се повишават. Това може да причини усложнения, ако не бъде контролирано.

 


Потенциалните последици за здравето често са сериозни. Диабетът повишава риска от сърдечносъдови заболявания и може да причини проблеми с очите, бъбреците и кожата, наред с други нарушения. Диабетът може също да доведе до еректилна дисфункция и други урологични проблеми при мъжете. Въпреки това, много от тези усложнения са предотвратими или лечими.

 

Какви са симптомите на диабет при мъжете?

Диабетът може също да причини симптоми при мъжете, които са свързани със сексуалното здраве.

 

Еректилна дисфункция

 

Еректилната дисфункция представлява невъзможността да бъде постигната или поддържана ерекция. Състоянието може да бъде симптом на много здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, бъбречно заболяване и болести, засягащи кръвоносната или нервната система. Еректилната дисфункция може също да бъде причинена от стрес, тютюнопушене или нежелана реакция от лекарства.

 

Мъжете с диабет са изложени на риск от еректилна дисфункция. Според мета-анализ на 145 проучвания, над 50 процента от мъжете с диабет развиват еректилна дисфункция. При поява на еректилна дисфункция, е добре да бъде помислено за диабет като възможна причина за проблема.

 

Увреждане на автономната нервна система

 

Диабетът може да увреди автономната нервна система и да доведе до сексуални проблеми. Автономната нервна система контролира разширяването или свиването на кръвоносните съдове. Ако кръвоносните съдове и нервите в пениса бъдат увредени от диабет, може да възникне еректилна дисфункция. Кръвоносните съдове е възможно да бъдат увредени от диабет, което може да забави притока на кръв в пениса. Това е друга често срещана причина за еректилна дисфункция сред мъжете с диабет.

 

Ретроградна еякулация

 

Мъжете с диабет също могат да се сблъскат с ретроградна еякулация. Това води до освобождаване на част от семенната течност в пикочния мехур. Симптомите могат да включват значително по-малко количество сперма, отделена по време на еякулация.

 

Урологични проблеми

 

Урологични проблеми могат да възникнат при мъже с диабет поради диабетно увреждане на нервите. Те включват свръхактивен пикочен мехур, невъзможност за контролиране на уринирането и инфекции на пикочните пътища.

Какви са рисковите фактори за развитието на диабет при мъжете?

Много фактори могат да увеличат риска от диабет и неговите усложнения, включително:

  • Тютюнопушене;
  • Наднормено тегло;
  • Намалена физическа активност;
  • Високо кръвно налягане или висок холестерол;
  • Възраст над 45 години.

Спирането или намаляването на тютюнопушенето, извършването на физически упражнения и поддържането на здравословно тегло са много ефективни начини за предотвратяване на появата на диабет.

 

От съществено значение е консултацията с лекар при появата на еректилна дисфункция и други сексуални или урологични усложнения. Кръвните тестове могат да помогнат за диагностицирането на диабет. Изследването на причината за еректилна дисфункция също може да помогне за откриването на други недиагностицирани здравословни проблеми.

 

Поддържането на нивото на кръвната захар под контрол може да помогне за предотвратяване на урологични и други свързани с диабета проблеми. Ако бъдат развити проблеми, свързани с диабета, съществуват лекарства, които да помогнат за тяхното лечение.

 

Референции:
1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Diabetes, sexual and bladder problems
2. American Diabetes Association. Erectile dysfunction: What causes ED?
3. Mayo Clinic Staff. (2017). Diabetes management: How lifestyle, daily routine affect blood sugar
4. Healthline. Recognizing Diabetes Symptoms in Men