Човешкият папилома вирус (HPV) се предава при сексуален контакт. Голяма част от информацията за човешкия папилома вирус е съсредоточена върху жените, тъй като наличието на вируса увеличава риска от развитието на рак на маточната шийка. Въпреки това HPV вирусът при мъжете също може да причини здравословни проблеми.

 

Важно е мъжете да знаят как да намалят рисковете от инфекция с човешки папилома вирус. Инфекцията с HPV може да увеличи риска при мъжа от развитие на рак на гениталиите, въпреки че тези ракови заболявания не са често срещани. Човешкият папилома вирус може също да причини генитални брадавици при мъжете, точно както при жените.


 

Повече от половината от мъжете, които са сексуално активни, ще се заразят с HPV. Американският център за контрол и превенция на заболяванията е установил, че в световен мащаб повече от половината мъже се заразяват с HPV в някакъв момент от своя живот. Често при мъжете инфекцията отминава от само себе си, без здравословни проблеми и вирусът няма изявена симптоматика, особено при здрава имунна система.

Въпреки това някои от видовете HPV, свързани с рак на гениталиите, могат да доведат до рак на ануса или пениса при мъжете. И двата вида рак са редки, особено при мъже със здрава имунна система.

 

Рискът от рак на ануса е около 17 пъти по-висок при сексуално активни хомосексуални и бисексуални мъже, отколкото при мъже, които правят секс само с жени. Мъжете, които имат инфекция с ХИВ (човешки имунодефицитен вирус), също са изложени на по-висок риск от тези видове рак.

 

Повечето ракови заболявания, които се развиват в задната част на гърлото, включително в основата на езика и в сливиците, също са свързани с човешки папилома вирус. Всъщност това са най-честите ракови заболявания, свързани с HPV, открити при мъжете.

 

Други видове HPV вируси рядко причиняват рак при мъжете, но причиняват генитални брадавици. Видовете високорискови HPV, които могат да причинят рак, рядко показват симптоми при мъжете или жените. Гениталните брадавици са първият симптом, който може да бъде забелязан при нискорискови HPV щамове, тъй като те причиняват само брадавици, но не и рак.

 

Референции:
1. WebMD.HPV Infection in Men
2. STD Facts - HPV and Men – CDC
3. HPV infection in men – PubMed
4. MedicalNewsToday. HPV in men: Symptoms, complications, causes, and treatment
5. Human Papilloma Virus (HPV) - Cleveland Clinic