Стриктура на уретрата

При мъжете уретрата (пикочният канал) представлява отходен канал, през който става извеждането на урината от тялото. При мъжете уретрата е част и от половата система, тъй като тя провежда и семенната течност.


Стриктурата на уретрата представлява стеснение на нейния отвор в резултат на образуване на съединителна тъкан в определен участък. Уретрата може да бъде засегната поради различни видове травми. Тазовата болка е често срещан симптом, но може да има и други симптоми като: болезнено уриниране, кръв в урината, бавен поток на урината, изпускане на урина (инконтиненция), оток на пениса, кръв в семенната течност, инфекции на пикочните пътища.Доброкачествена хиперплазия на простатата

Доброкачествената хиперплазия на простатата е състояние, което се характеризира с нарастване на размерите на простатната жлеза. Това не е раково състояние.


Увеличената простата може да окаже натиск върху уретрата и пикочния мехур. Това намалява притока на урина и причинява болка в долната част на корема и таза.

 

Други симптоми на доброкачествена хиперплазия на простатата включват - болезнено уриниране, често уриниране, слаб поток от урина, инконтиненция, болка след еякулация.


Пудендална невралгия

Пудендалният нерв е основен тазов нерв. Пудендална невралгия води до хронични болки в перинеума (комплекс от меки тъкани, които се разполагат в долната част на малкия таз), перианалните и гениталните области. Невралгията може да възникне, когато пудендалният нерв е раздразнен или увреден.

 

Основният симптом е постоянната тазова болка, която може да се влоши при сядане. Болката може да се усеща още като – изгаряне, бодежи, пронизваща болка. Други симптоми включват – скованост, повишена чувствителност в таза, често уриниране, внезапен порив за уриниране, болезненост при секс, еректилна дисфункция.


Коремна адхезия

Коремните сраствания (срастванията в коремната кухина) представляват образуване на съединителна тъкан (ленти от фиброзна тъкан) в корема. Лентите от фиброзна тъкан могат да се развият между повърхностите на органите (тънките и дебелите черва, черен дроб, жлъчен мехур, пикочен мехур, перитонеум) или между органите и коремната стена.


Обикновено коремните сраствания засягат хора, които са претърпели операция на корема. Повечето сраствания не причиняват симптоми. Ако се появят симптоми, може да се появи коремна болка, която да се разпространи в таза. Коремните сраствания могат да доведат до чревна непроходимост.

 

Чревна непроходимост

Чревната непроходимост е спешно състояние. При съмнения за чревна непроходимост и наличие на следните симптоми заедно с болка в таза, е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ. Симптомите за чревна непроходимост включват  - подуване на корема, запек, гадене, повръщане, задържане на газове, не се наблюдава перисталтика (движение) на червата.


Библиография:
Montgomery L, et al. (n.d.). Chronic pelvic pain in men.
Hodge BD, et al. (2019). Anatomy, abdomen and pelvis, appendix.