Еректилната дисфункция е един от най-честите симптоми на множествена склероза при мъжете, засягащ от 23 до 91 процента от мъжете. Множествената склероза е заболяване, характеризиращо се с прогресивно увреждане на нервите. Когато са засегнати нервите, които отговарят за ерекцията, е възможно да възникне еректилна дисфункция или тя да се влоши, което води до нарушена стимулация и/или възбуда.

 

Еректилната дисфункция е често срещано състояние, което може да засегне мъже на всякаква възраст, но е по-разпространено при тези над 65 години. Еректилната дисфункция може да бъде причинена от различни фактори или начина на живот, като стрес, високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, прекомерна употреба на алкохол и някои лекарства.


 

До 40-годишна възраст приблизително 40 % от мъжете могат да бъдат засегнати от еректилната дисфункция, независимо от множествена склероза. Този процент може да се увеличи до почти 70 % до 70-годишна възраст. Начинът, по който еректилната дисфункция засяга мъжете, може да се проявява различно и включва:

  • Непостоянна способност за постигане на ерекция;
  • Недоволство от размера или твърдостта на половия член при ерекция;
  • Наличие на ерекция с кратка продължителност;
  • Изискване на прекалено много време и/или стимулация за постигане на ерекция;
  • Причини, свързани с множествена склероза

Ерекцията възниква, когато сигнали от мозъка карат мускулите на пениса да се отпуснат, което позволява на кръвта да тече в двете кавернозни (пещеристи) тела от долната страна на половия член. Повишеното кръвоснабдяване кара пениса да се подува и да става твърд.

 

Ерекцията възникват в отговор на сексуална възбуда или физическа стимулация на пениса. Това са важни разлики, тъй като включват два различни неврофизиологични механизма:

  • При ерекцията, която възниква в отговор на еротични мисли, докосване или визуални сигнали, информацията се обработва от главния мозък и нервни импулси се изпращат надолу по гръбначния мозък, за да предизвикат ерекция;
  • Ерекцията, която се случват в резултат на генитална стимулация, използва нервите в долната част на гръбначния мозък и основно заобикалят главния мозък. При множествена склероза увреждането на нервите се причинява от процес, наречен демиелинизация, при който имунната система атакува и отстранява изолационната мембрана, обграждаща нерва, наречена миелинова обвивка. Когато това се случи, точките на комуникация между нервите могат да бъдат сериозно засегнати

В зависимост от това къде се случва демиелинизацията, причината и симптомите на еректилната дисфункция могат да варират. Някои мъже, например, могат да постигнат ерекция в отговор на физическа, но не и еротична стимулация, или обратното. Това изглежда особено валидно за по-млади мъже с множествена склероза, които нямат други известни фактори, допринасящи за еректилната дисфункция.

 

В други случаи състоянието може да бъде по-изразено. В такъв случай множествена склероза е възможно да бъде или основната причина за еректилната дисфункция, или просто вторичен фактор, усложняващ съществуващия проблем.

 

Референции:
1. Balsamo R, Arcaniolo D, Stizzo M, et al. Increased risk of erectile dysfunction in men with multiple sclerosis: an Italian cross-sectional study
2. Yafi FA, Jenkins L, Albersen M, et al. Erectile dysfunction
3. Krzastek SC, Bopp J, Smith RP, Kovac JR. Recent advances in the understanding and management of erectile dysfunction