Какво представлява дихидротестостеронът?

Оплешивяването при мъжете, наричано още андрогенна алопеция, е една от най-честите причини мъжете да губят коса с напредване на възрастта. Жените също могат да изпитат този тип косопад, но това е много по-рядко срещано. Смята се, че половите хормони в тялото са най-значимият основен фактор зад косопада при мъжете.


Дихидротестостеронът (ДХТ) е андроген - полов хормон, който допринася за развитието на мъжките полови характеристики, като окосмяване по тялото. Но също така може да предизвика загубата на коса по-бързо и по-рано в живота. Съществуват лечения, предназначени да забавят появата на андрогенна алопеция чрез специфично насочване към ДХТ.Какво е действието на дихидротестостерона?

Дихидротестостеронът (ДХТ) се получава от тестостерона. Тестостеронът е хормон, който присъства както при мъжете, така и при жените. Тестостеронът и ДХТ са андрогени или хормони, които допринасят за мъжките полови характеристики при преминаването през пубертета. Тези черти включват:

  • Дълбок глас;
  • Увеличено окосмяване по тялото и мускулна маса;
  • Растеж на пениса, скротума и тестисите, когато започва производството на семенна течност;
  • Промени в начина, по който мазнините се съхраняват в тялото

С напредване на възрастта тестостеронът и дихидротестостеронът (ДХТ) имат много други ползи за тялото, като поддържане на общата мускулна маса и насърчаване на сексуалното здраве и плодовитостта. Мъжете обикновено имат повече тестостерон в своите тела. Около 10 процента от тестостерона при всички възрастни се превръща в ДХТ с помощта на ензим, наречен 5-алфа редуктаза (5-AR).


След като се разпространява свободно чрез кръвта, ДХТ може да се свърже с рецепторите на космените фоликули в скалпа, карайки ги да се свият и да станат по-малко способни да поддържат здрава коса.


А потенциалът на ДХТ да причини вреда надхвърля косата. Изследванията свързват дихидротестостерона и особено необичайно високите му нива с:

Високите нива на ДХТ могат да повишат риска за определени състояния, но твърде малко ДХТ може също да причини проблеми в развитието при преминаването през пубертета.

 

Ниските нива на дихидротестостерон (ДХТ) може да причинят забавяне на настъпването на пубертета и при двата пола. Въпреки това ниските нива на дихидротестостерон не изглежда да има голям ефект върху жените, но при мъжете те може да причинят:

  • Късно или непълно развитие на пениса или тестисите;
  • Промени в разпределението на телесните мазнини, причиняващи състояния като гинекомастия;
  • Повишен риск от развитие на агресивни тумори на простатата

Защо дихидротестостеронът засяга мъжете по различен начин?

Косопадът е генетично предразположен, което означава, че се предава в семейството. Например, ако даден мъж има оплешивяване по мъжки модел, вероятно неговият син също ще има подобен модел на оплешивяване с възрастта. Ако дадено лице вече има повишен риск към андрогенна алопеция, ефектът на дихидротестостерон за свиване на фоликулите обикновено е по-изразен. Размерът и формата на главата също могат да допринесат за това колко бързо дихидротестостеронът свива космените фоликули.

 

Референции:
1. Adil A, et al. (2017). The effectiveness of treatments for androgenetic alopecia: A systematic review and meta-analysis
2. Hagenaars SP, et al. (2017). Genetic prediction of male pattern baldness
3. Healthline. What You Need to Know About DHT and Hair Loss