Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който води до развитие на вторичните полови белези у мъжа (андрогенен ефект) и увеличава мускулната маса (анаболен ефект). За пръв път тестостеронът е открит през 1930 г., а от 1950 г. са създадени първите синтетични тестостеронови аналози, които увеличават анаболните му ефекти.

 
Приложението на тестостерон-заместителна терапия е одобрено за лечение на хипогонадизъм, остеопороза и закъснял пубертет. За съжаление зачестява употребата на тестостеронови препарати без медицински показания с цел да се постигнат по-големи успехи в спорта или от чисто естетична гледна точка.


Приложението на анаболни стероиди понякога има сериозни странични ефекти, като увреждане на черния дроб и сърцето, хипертония, депресия, гинекомастия, полицитемия (увеличен брой червени кръвни клетки), атрофия на тестисите и стерилитет. Предизвиканият от анаболни стероиди хипогонадизъм е често срещана причина за инфертилитет при млади мъже.Употребата на анаболни стероиди отдавна е излязла от пределите на професионалния спорт. Проучвания установяват, че 15-30% от мъжете, посещаващи фитнес, използват такива препарати. Освен тестостерон, се използват и други хормони с анаболен ефект – растежен хормон, гонадотропини, инсулин, както и блокери на естрогеновия рецептор. За съжаление, много от продаваните хранителни добавки, съдържат анаболни стероиди, които дори не са посочени в списъка със съставки.


Най-честата причина, която мотивира използването на анаболни стероиди, е увеличението на мускулната маса и намаляването на мазнините. Мъжете, които ги използват, са склонни да продължат приема им от страх да не загубят натрупаните мускули, както и от симптомите на отнемане.


Причината за влошаването на общото самочувствие след преустановяване на строидния прием, се крие в настъпилия хипогонадизъм (намалена функция на тестисите). Прилагането на тестостеронови препарати води до потискане отделянето на гонадотропни хормони от хипофизата – лутеийнизиращ и фоликулостимулиращ хормон (ЛХ и ФСХ). Така настъпва т.нар. хипогонадотропен хипогонадизъм. Тоест отпада стимулът, който провокира тестисите да произвеждат тестостерон, както и нормалната сперматогенеза.


Продължителността на хипогонадизма след преустановяването на анаболните стероиди е неясна. Някои проучвания показват, че той продължава от 4 до 12 месеца, докато при други може да бъде много продължителен и дори да бъде необратим.


Обичайно режимът на приложение на тестостероновите препарати е различен, от този, който се използва за заместително лечение. Тестостеронът се прилага на по-чест интервал или се използват стероиди, които имат основно анаболен ефект – хипертрофия на мускулите. Най-често използваните са нандролон, станазол, метандиенон и тренболон. Често бодибилдърите използват комбинация от няколко андрогена, което може да окаже директен токсичен ефект върху тестиса.


Чести странични ефекти от приложението на анаболни стероиди са тестикуларната атрофия, задръжката на течности, акнето и гинекомастията. В периода на преустановяване на стероидите се появяват симптомите на отнемане или на хипогонадизма. Това са депресия, нарушения в еректилната функция и намалено либидо, мускулна слабост, безсъние.


Диагностицирането на хипогонадизма налага изследването на серумни нива на тестостерон, ЛХ, ФСХ, секс-хормон свързващ глобулин (за изчисляване на свободен тестостерон) и пролактин. Изследване се пълна кръвна картина и хематокрит, липиден профил, простат-специфичен антиген.


Лечението при ниски нива на тестостерон включва хормон-заместителна терапия, в комбинация със селективни модулатори на естрогенния рецептор (тамоксифен). При липса на ефект след 4-седмично лечение, се прилага човешки хорион-гонадтропин (ЧХГ), с цел да се възстанови хипофизо-тестикуларната ос и да се стимулира собствената тестостеронова секреция. Ако след 8-седмично лечение с ЧХГ няма подобрение в тестостероновите нива, се приема, че се касае за трайна тестилкуларна недостатъчност, което налага постоянна тестостерон-заместителна терапия. Нарушенията в еректилната функция се третират с 5-алфа фосфодиестеразни инхибитори (силденафил).


Често при пациенти, употребявали анаболни стероиди, има сериозни нарушения в спермограмата и инфертилитет. Счита се, че до 4-12 месеца след преустановяването на тези средства, се възстановявана и сперматогенезата. Важно е да се третира подлежащия хипогонадизъм. Това става с приложение на ЧХГ в комбинация с инхибитори на естроегенния рецептор.


Референции:
1. Rahnema CD, Lipshultz LI, Crosnoe LE, Kovac JR, Kim ED. Anabolic steroid-induced hypogonadism: diagnosis and treatment. Fertil Steril. 2014 May;101(5):1271-9. doi: 10.1016/j.fertnstert.2014.02.002. Epub 2014 Mar 14. PMID: 24636400.
2. Coward RM, Rajanahally S, Kovac JR, Smith RP, Pastuszak AW, Lipshultz LI. Anabolic steroid induced hypogonadism in young men. J Urol. 2013 Dec;190(6):2200-5. doi: 10.1016/j.juro.2013.06.010. Epub 2013 Jun 11. PMID: 23764075.