Количеството на жизнеспособните сперматозоиди е основен показател при изследване качеството на семенната течност и първостепенен белег за фертилността на мъжа. Образуването на сперматозоидите се означава като сперматогенеза и всяко състояние, което нарушава протичането и, може да доведе до безплодие.

 

Според актуалните норми на Световната здравна организация качествената сперма съдържа поне 15 милиона жизнеспособни сперматозоиди в един милилитър.


 

Численост на сперматозоидите под 10 млн/мл се счита за симптом на безплодие при мъжа. Това състояние обаче в повечето случаи е само временен проблем, който може да бъде преодолян успешно с няколко промени в начина на живот.

 

Всяка мярка, която стимулира секрецията на тестостерон, нормализира  хормоналния баланс или повишава нивата на антиоксидантите в  мъжкото тяло, може да подпомогне сперматогенезата, да повиши броя на жизнените сперматозоиди, отделяни при еякулация и съответно да подобри качеството на спермата.

 

Статистическите данни за качеството на спермата на мъжете в развитите страни са силно притеснителни през последните десетилетия. Според скорошно проучване в периода 1973-2013 г. броят на жизнеспособните сперматозоиди в спремата на мъжете в западните общества е спаднал с поне 50%. Това е причина специалистите по мъжко репродуктивно здраве да припомнят някои от най-лесните мерки за нефармакологично повишаване качеството на спермата при мъжете.

 

1. Физическа активност – една от основните причини за намаляване броя на жизнеспособните сперматозоиди в спермата на мъжете са проблемите с теглото, дори когато са минимални. Научни проучвания свързват редуцирането на теглото с почти 30 процентно увеличаване броя на сперматозоидите на мъжа.

 

2. Редуциране на стреса – прекомерният стрес влияе негативно на сперматогенезата в аспекта. Води до повишена секреция на хормона на стреса кортизол, който пряко забавя сперматогенезата. От друга страна животът под хроничен стрес ката организма да се настрои повече към гарантиране на оцеляването, отколкото към поддържане на репродуктивните функции.

 

3. Ограничаване приема на определени лекарствени групи – невинаги е възможно, но при проблеми със сперматогенезата и след лекарска консултация е желателно да се ограничи приемът на лекарства от групата на кортикостеоридите, противовъзпалителните средства, антипсихотици, антиандрогени и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Повишаване приема на антиоксиданти – различни проучвания свързват по-успешното неутрализиране на свободните радикали с подобряване на сперматогенезата. Затова редовният прием на витамин Е, витамин С и някои микроелементи като селен, цинк и манган се препоръчва като средство за повишаване количеството на жизнеспособните спорматозоиди.

 

5. Редовен прием на омега-3 и омега-6 мастни киселини – проучванията сочат, че достатъчния прием на есенциални мастни киселини е жизненоважен за подсигуряване здравината на клетъчната мембрана на сперматозоидите и удължаване периода, в който те запазват жизнеността си в състава на семенната течност.

 

Посочените мерки се препоръчват като първи мерки за подсигуряване естествените способности на мъжкия организъм да произвежда жизнеспособни сперматозоиди. При по-леки случаи на намален техен брой винаги може да се разчита на позитивното влияние на тези мерки. При трайно влошени количествени показатели на спермограмата се препоръчват медикаментозни мерки, но посочените стъпки също може да се прилагат за подобряване ефекта на терапията.