Ракът на простатата е най-честият тумор при мъжете и е втората водеща причина за смъртност от рак при мъжете. 

 

Ранната диагноза е от ключово значение за подобряване на прогнозата и увеличаване на шансовете за излекуване.


 

И след като туморът бъде открит, радикалната операция с пълно отстраняване на простатата е лечението, което се извършва при 60% от пациентите.

 

Това е ефективна операция, но сред най-честите усложнения, които могат да възникнат, са уринарната инконтиненция и еректилната дисфункция, които несъмнено влияят на качеството на живот.

 

Рак на простатата

 

Както обяснява Американското раково дружество, простатата е жлеза в мъжкото тяло, която произвежда част от семенната течност.

 

Намира се под пикочния мехур и пред ректума.

 

Точно зад простатата се намират жлези, наречени семенни мехурчета, които произвеждат по-голямата част от течността в семенната течност.

 

Уретрата минава през центъра на простатата.

 

Размерът на простатата се увеличава с възрастта на мъжа.

 

Ракът на простатата започва, когато клетките в простатата започват да растат неконтролирано.

 

Почти всички видове рак на простатата са аденокарциноми - те се развиват от жлезистите клетки, които произвеждат простатната течност, която се добавя към семенната течност.

 

Има и други видове тумори на простатата, като дребноклетъчни карциноми, саркоми, но те са редки.

 

Някои видове рак на простатата растат и се разпространяват бързо, но повечето обикновено растат бавно.

 

Значението на ранната диагностика

Експерти от фондация Puigvert - референтен център по урология, нефрология и андрология, настояват, че основен проблем за подобряване на прогнозата за рак на простатата е ранното откриване.

 

Поради тази причина те препоръчват на всички мъже на възраст над 50 години да извършват определяне на нивата на PSA в кръвта.

 

Това се препоръчва и на мъже над 45-годишна възраст, които имат анамнеза и фамилна предразположеност за рак на простатата.

 

Радикална операция без усложнения

Радикалната хирургия на простатата или радикалната простатектомия – пълно отстраняване на простатата и семенните мехурчета – е решението за 60% от мъжете, засегнати от рак на простатата.

 

Въпреки това, това е много сложна операция.

 

Операцията крие някои рискове, които се избягват, ако хирургическият екип е достатъчно опитен и следователно е в състояние да запази мускулните, съдовите и нервните структури, така че пациентът да може да поддържа контрол на уринирането и сексуалната потентност.

 

Технологията също е от ключово значение за избягване на последствията в това отношение.

 

В момента лапароскопията с хирургическия робот Da Vinci е техниката, която осигурява по-голяма прецизност и безопасност.

 

Много висок процент от мъжете, които трябва да се подложат на простатектомия, се страхуват да не загубят сексуалната си потентност, както и уринарната континенция.

 

Практически 80% от пациентите, подложени на операция, възстановяват сексуалния си живот за период от 1 до 6 месеца, в зависимост от предишната им сексуална функция, и до 95% постигат контрол на уринирането.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/incontinencia-disfuncion-erectil-secuelas-cirugia-prostata_5834