Първосигнално терминът хормонален дисбаланс се асоциира с женското здраве, защото повечето хора не осъзнават, че мъжкият организъм също преминава през естествени промени в секрецията на хормони. Когато са провокирани от нормални изменения в състоянието на организма, тези промени обхващат продължителелен период от време и не носят  тежки и опасни симптоми. В някои случаи обаче хормонален дисбаланс у мъжа може да настъпи и поради остър проблем с мъжкото здраве.

 

Тогава симптоматиката е много ясно изразена. И понеже хормоните повлияват редица жизнени процеси, проявите при хормонален дисбаланс може да са изключително разнообразни.


 

Те са характерни най-вече за периода на андропаузата, или т.нар. мъжка менопауза, но може да се появят във всяка възраст, ако е налице здравословен проблем, помпрометиращ хормоналната секреция. В такива случаи е важно симптоматиката да бъде разпозната своевременно и да се вземат необходимите мерки.

 

5 симптома на хормонален дисбаланс при мъжете

Основните симптоми при хормонален дисбаланс в мъжкото тяло се дължат на намалените нива на половия хормон тестостерон. Ниският тестостерон позволява лесна изява на други хормони, чиято активност той потиска, когато е в нормални концентрации.

 

Дисбалансът в нивата на тестостерона и другите хормони повлиява и физически, и емоционални процеси. Затова симптоматите при хормонален дисбаланс дават отражение и върхи телесните пропорции, и върху психиката на мъжа.

 

Натрупване на излишни мазнини
Ниският тестостерон, особено в условия на повишен стрес позволява повишаване нивата на кортизола – хормонът на стреса. Той улеснява натрупванеот на мазнини в клетките в мастните депа, което дава отражение на теглото.

 

Поява на сексуални проблеми
Ниският тестостерон има широко влияние върху мъжките сексуални функции. За хормонален дисбаланс може да свидетелстват редица разстройства в нормалните сексуални функции на мъжа – отслабване на сексуалното влечение, еректилни дисфункции, намалено производство на сперма и по-слаба подвижност на сперматозоидите и др. В дългосрочен план сексуалните проблеми при хормонален дисбаланс може да повлияят фертилността на мъжа.

 

Косопад
В някои случаи ниският тестостерон се дължи не на отслабена секреция, а на ускореното му трансформиране в дихидротестостерон. Високите нива на този продукт се асоциират с изтъняване на косата и повишен косопад при мъжете.

 

Уголемяване на гърдите
Когато нормалният хормонален баланс на мъжкото тяло се измести към доминантни нива на естрогена, а не на тестостерона, уголемяването на гърдите е първият отчетлив симптом.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Хронична умора
Дори продължителният сън не може да елиминира умората и усещането за постоянна отпадналост, асоциирани с хормоналния дисбаланс при мъжете. Много често обаче и сънят бяга от мъжете с нисък тестостерон, защото високият кортизол в тези случаи възпрепятства секрецията на мелатонин и води до трайни проблеми със съня.

 

Тези проблеми са най-показателният пример за това колко тясно свързана е секрецията на различните хормони в мъжкия организъм и как възпрепятстваното производство на само един от тях може да отключи опасен дисбаланс и в нивата на останалите.

 

При продължителен хормонален дисбаланс при мъжете може да се появи един или комбинация от няколко от тези симптоми. Това невинаги е признак за опасни здравословни проблеми, но трябва да насочи към консултация със специалист за предприемане на мерки за възстановяване на хормоналния баланс. Има редица мерки, които може да са достатъчно ефективни в такива ситуации.