Какво е хематоспермия?

Наличието на кръв в семенната течност се нарича хематоспермия (или хемоспермия). Този проблем може да придружава болка и други оплаквания или да се случи независимо. Наранявания, инфекции и заболявания на простатата са чести причини за хематоспермия.

 


Въпреки че появата на кръв в спермата може да бъде тревожно състояние, то обикновено не е животозастрашаващо и не означава непременно, че нещо не е наред. Всъщност в много случаи изобщо няма ясна причина за хематоспермията.

Какви са причините за хематоспермия?

Когато има кръв в семенната течност, тя обикновено произхожда или от простатата, или от семенните мехурчета, които произвеждат по-голямата част от спермата. В най-малко 70% от случаите обаче точната причина за хематоспермията не може да бъде установена. Ако кървенето се случи само веднъж, вероятността да има сериозен основен проблем е много малка. Най-честите причини за този вид кървене включват:

 

Спукан кръвоносен съд
Кръвоносен съд в простатата или семенните мехурчета може да се спука по време на секс или еякулация и да предизвика кървене, подобно на кървенето от носа след кихане. Този сценарий е възможно да бъде по-вероятен, ако лицето приема лекарства за разреждане на кръвта. Може да има внезапен прилив на кръв или кървене, което продължава няколко минути и след това спира. Някои симптоми на разкъсан кръвоносен съд включват:

 • Кръв в еякулата
 • Кървене, което се появява внезапно и след това изчезва

Спуканият кръвоносен съд обикновено не е сериозен проблем за здравето. Понякога обаче обструкция (запушване), например от киста може да окаже натиск върху кръвоносните съдове, причинявайки тяхното спукване.

 

Секс след дълги периоди на въздържание
Дългите периоди на въздържание от полов акт могат да причинят появата на кръв в семенната течност. Когато това се случи, мъжът може също да забележи:

 • Кървене по време или след секс;
 • Кръв в еякулата;
 • Единичен епизод на кървене;
 • Леко кървене за ден или два

Инфекция
При мъже под 40 години инфекция е най-честата причина за появата на кръв в спермата. В много случаи инфекцията възниква в пикочните пътища, но може да засегне и други области, като простатата. Това може да се развие поради обикновени инфекции на пикочните пътища и инфекции, предавани по полов път. При инфекция може да бъдат забелязани и други симптоми, включително:

 • Болка или усещане за натиск при уриниране;
 • Болезнен секс или болезнена еякулация;
 • Подуване в гениталната област;
 • Треска или общо неразположение и гадене;
 • Често уриниране или затруднено изпразване на пикочния мехур

Нараняване
Нараняването на пикочните пътища или гениталиите може да доведе до появата на кръв в спермата. Понякога леко нараняване - като например от интензивен секс - разкъсва кръвоносен съд в простатата или семенните мехурчета. Когато това се случи, може да бъде забелязано внезапно изтичане на кръв, което в крайна сметка изчезва от само себе си.

 

По-сериозните наранявания могат да причинят подуване, хронично кървене и сериозно увреждане на гениталиите. Когато това се случи, след удар върху гениталиите, операция на гениталиите или падане, може да бъде наблюдавана кървава семенна течност, която или персистира дълго време, или се появява и изчезва.

 

Проблеми с простатата
Проблеми с простатата могат да доведат до кръв в спермата. Един от най-честите проблеми е простатитът. Проучване от 2015 г. на 37 мъже с хематоспермия е установило, че две трети от тях имат някаква форма на простатит.

 

Простатитът може да бъде хроничен проблем поради възпаление или внезапен проблем поради инфекция. И в двата случая лицето може да забележи и други симптоми, различни от хематоспермия, включително:

 • Кръв в урината;
 • Болезнено уриниране;
 • Болезнен секс;
 • Усещане за подуване в ректума или гениталната област

Референции:
1. Lee, G. (2015). Chronic prostatitis: A possible cause of hematospermia
2. Mathers, M. J., et al. (2017). Hematospermia—A symptom with many possible causes
3. Medical News Today. Why is there blood in my semen?