Изтичането на секрет от пениса често е симптом на полово предавани болести, но други състояния също могат да го причинят. Независимо от причината, препоръчително е да бъде потърсена медицинска помощ, за да бъде диагностицирана причината за изтичането на секрета и да започне лечението на основното състояние, което е предизвикало оплакванията, особено ако това е бактериални инфекция.


Докато не бъде разбрана причината за изтичането на секрет от половия член, най-добре е да бъде избягвана всякаква сексуална активност, за да бъде предотвратено предаването на потенциална инфекция.


Когато е имало незащитени предишни сексуални контакти е важно да бъде изключена полово предаваната болест като потенциална причина за отделянето на секрета. Това може да стане чрез изследването на кръв и урина.Гонорея и хламидиаза са две от най-честите причини за отделяне на секрет от пениса. Те се нуждаят от лечение с антибиотици с рецепта. Някои полово предавани инфекции не причиняват незабавно симптоми. Това означава, че е възможно причината за състоянието да е полово предавана болест, дори и човек да не е имал сексуален контакт от месеци.


Ако не бъдат лекувани, полово предаваните болести могат да причинят дългосрочни усложнения, затова е важно те да бъдат лекувани, което също намалява риска от предаване на инфекция на други хора.


Смегмата е натрупване на плътно бяло вещество под препуциума на необрязан пенис, състои се от мъртви кожни клетки, секрет от мастните жлези на главичката на пениса и течности. Смегмата всъщност не представлява изтичане на секрет от пениса, но изглежда по подобен начин.


Всички течности и компоненти на смегма естествено се срещат в тялото. Те помагат за поддържане на зоната хидратирана и смазана, но при нередовно миене, секретът може да започне да се натрупва и да причинява дискомфорт. Смегмата също помага за създаването на влажна и топла среда, което може да увеличи риска от гъбична или бактериална инфекция.

Баланитът е възпаление на препуциума, което обикновено се случва при мъже, които не са обрязани. Въпреки че състоянието може да бъде болезнено, обикновено не е сериозно.
В допълнение към изтичането на секрет от пениса, баланитът може също да причини:

  • Зачервяване около главичката и под препуциума;
  • Стягане на препуциума;
  • Неприятна миризма;
  • Дискомфорт или сърбеж;
  • Болка в областта на гениталиите

Причинителите на баланит могат да включват:

  • Кожни заболявания, като екзема;
  • Гъбични инфекции;
  • Бактериални инфекции;
  • Дразнене от сапуни и други продукти

Библиография:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Prostatitis: Inflammation of the prostate
National Health Service (NHS). Causes: Non-gonococcal urethritis
Healthline. Non-STD Causes of Penile Discharge