Какви проблеми причинява инфекцията с хламидия?

Хламидията е инфекция, предавана по полов път, която може да причини дългосрочни здравословни проблеми. В много случаи инфекцията с хламидия (хламидиаза) не предизвиква симптоми и пациентите не знаят, че имат инфекцията.

 


Някои мъже с хламидия изпитват трудности при получаване или поддържане на ерекция, което се нарича еректилна дисфункция. Това затруднение възниква, когато хламидията инфектира простатната жлеза, което води до простатит.

 

Ако не бъде лекувана, хламидиазата може да доведе до:

Как хламидиите причиняват еректилна дисфункция?

Хламидията може да зарази простатата, причинявайки усложнение, наречено простатит, което може да доведе до еректилна дисфункция. Ако хламидиите попаднат в гениталния тракт, те могат да се разпространят в близките органи. При мъжете хламидиалните бактерии могат да инфектират уретрата, която е каналът, през който преминават сперматозоидите, за да излязат извън тялото. С течение на времето бактериите могат да преминат през уретрата до простатната жлеза.

 

Ако простатата се инфектира и възпали, тя може да ограничи притока на кръв към пениса, което е възможно да затрудни получаването или поддържането на ерекция. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ информира, че хламидията може да премине в сексуалния партньор, дори когато мъжът не еякулира по време на полов акт.

Какви са симптомите на хламидиаза?

Хламидиите често не причиняват оплаквания. В някои случаи симптомите се появяват няколко седмици след първоначалната инфекция и дотогава заразеният може да е разпространил хламидиите на някой друг. Когато хламидиите причиняват симптоми, те могат да включват:

Хламидиите могат индиректно да причинят еректилна дисфункция, но това не означава, че даден мъж с еректилна дисфункция непременно има хламидия или друга полово предавана инфекция. При поява на проблеми с получаването или поддържането на ерекция е необходимо консултиране с лекар, който може да посъветва пациента относно лечението.

В какво се състои лечението на хламидиаза и еректилна дисфункция?

Изследването за хламидия може да включва вземането на проба от урина или чрез тампон от вътрешността на уретрата за анализ. Ако инфекцията с хламидия бъде потвърдена, лицето трябва да започне незабавно лечение. От съществено значение е пациентът да обсъди диагнозата с всеки негов сексуален партньор, включително предишни партньори, които може да са се заразили и да са разпространили инфекцията. Информирането на сексуалните партньори за диагнозата ще им позволи да се изследват и да започнат лечение, ако е необходимо.

 

Лечението на хламидия изисква предписването на антибиотици. От решаващо значение е да бъдат изпълнено предписанието така, както е дадено от лекаря. Неуспешното завършване на пълния курс на лечение може да означава, че някои бактерии може да оцелеят и да причинят нова инфекция. Пълният курс на антибиотично лечение може да излекува инфекцията, причиняваща простатит, което може да облекчи симптомите на еректилна дисфункция.

 

Възможно е многократно заразяване с хламидия. Завършването на курса на лечение лекува инфекцията, но не създава имунитет. Всеки пациент, диагностициран с хламидия, трябва да избягва всякакъв сексуален контакт в продължение на 7 дни след приема на еднократната доза антибиотик или по време на 7-дневния курс на лечение.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Chlamydia — CDC fact sheet
2. Health and Human Services (HHS). Chlamydia
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Brookings, C., Goldmeier, D., & Sadeghi-Nejad, H. (2013, March 15). Sexually transmitted infections and sexual function in relation to male fertility
4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Prostatitis: Inflammation of the prostate
5. Medical News Today. Chlamydia and erectile dysfunction: What's the link?