Докато инфекциите на пикочните пътища са проблем, с който поне 40-60% от жените ще се сблъскат поне веднъж в живота си, мъжете не са имунизирани срещу тези често неприятни, а и потенциално опасни инфекции. Жените са изложени на по-голям риск от инфекции на пикочните пътища поради своята анатомия, тъй като бактериите (обикновено това е Escherichia coli), които са основната причина за този вид инфекции, не трябва да пътуват много-много, за да заразят пикочния мехур.

 

Напротив, по-дългата уретра при мъжете затруднява бактериите повече, тъй като на тях ще им се наложи да пътуват по-дълго, което ги излага на риск да бъдат убити от имунната система или изкарани от отделителната. Според Фондацията за урологична грижа в САЩ, 12% от мъжете минават през симптоми на поне една инфекция на пикочните пътища. И докато инфекциите на пикочните пътища са изключителна рядкост при младите мъже, рискът от инфекция се увеличава с напредването на възрастта: инфекциите на пикочните пътища стават по-чести при мъжете на възраст над 50 години.


 

Една от причините е, че по-възрастните мъже са по-склонни да развият разширение на простатната жлеза, позната на лекарите като доброкачествена простатна хиперплазия. Освен възрастта, има допълнителни фактори, които поставят мъжа в по-голям риск от инфекция на пикочните пътища, включително камъни в бъбреците, диабет, катетър и т.н.

 

Дали инфекцията засяга мъжа или жената, лечението обикновено е едно и също: опира се до употребата на антибиотици, които следва да елиминират бактериите. Много хора пият сок от червени боровинки по време на инфекциите с надеждата да изчистят причинителите. Лабораторните експерименти с мишки показват, че няколко вещества в сока от червени боровинки понижават броя на бактериите в пикочния мехур. Въпреки това, няма силни доказателства, че пиенето на сок от червена боровинка действително прекратява инфекцията.

 

За да се предпазите обаче от инфекцията, най-важното е да се намали вероятността бактериите да нахлуят в уринарния тракт. Стъпките, които можете да предприемете, включват следното: да се уринира по нужда (да не се сдържа), да се пият редовно течности (при жажда и по време на ядене), поддържане на гениталната област чиста и суха.