Много мъже, които изпитват затруднения при полов контакт, използват медикаменти, подобряващи тяхната еректилна дисфункция, например Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil и Avanafil.

 

Приемът на тези медикаменти може да доведе до сериозни нарушения в зрението. Тази информация е получена от ново проучване на Университета на Британска Колумбия.


 

Изследователите използват данни получени от здравноосигурителната система на САЩ.

 

Участниците са 213 000 мъже, които преди започването на редовна употреба на медикаменти за еректилна дисфункция, не са имали проблем със своето зрение.

 

Направени са сравнения между броя на мъжете, развили едно или повече нарушения на зрителната система, с такива, които не употребяват конкретния вид лекарствени вещества.

 

При този анализ са взети под внимание факторите, които повишават риска от зрителни изменения, като хипертония, диабет и коронарна болест.

 

Учените стигат до заключението, че след редовна консумация на медикаменти за еректилна дисфункция рискът от отлепване на ретината се е повишил почти тройно, а рискът от съдова оклузия на ретината и исхемична оптична невропатия също е двойно по-голям.

 

Изследването не разкрива конкретна връзка в механизма, по който възникват съответните нарушения и приема на лекарствените вещества - Sildenafil, Tadalafil, Vardenafil или Avanafil. Разкрита е единствено статистическа такава.

 

Основният начин, по който лекарствата подпомагат при еректилна дисфункция е като подобряват притока на кръв. По този начин те могат да възпрепятстват притока на кръв в други части на тялото.

 

Следователно въпреки липсата на конкретна причина и следствие, съществува механизъм, чрез който тези лекарствени вещества биха могли да доведат до съответните зрителни нарушения.

 

Поради тази причина е много важно мъжете, които приемат медикаменти, заради нарушената си еректилна функция, да се консултират със специалист при възникването на изменения в нормалното зрение.

 

Характерна проява при отлепване на ретината е появата на светкавици и петна в зрителното поле, докато при нейната съдова оклузия се наблюдава внезапна загуба на зрението или неговото замъгляване.

 

При исхемичната оптична невропатия е нарушен нормалният кръвоток на зрителния нерв, което нарушава неговото изхранване. Този проблем води до загуба на зрението.

 

Важно е мъжете, които приемат тези медикаменти, да бъдат информирани за възможните странични ефекти. По този начин при поява на нещо нетипично в тяхното здраве, те могат да се консултират със съответния специалист, който да предотврати сериозни и трайни нарушения.

 

Проучването е публикувано в сп. JAMA Ophthalmology на 7 април 2022 година.

 

Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/article-abstract/2790661