Андропаузата, наричана още вирипауза или мъжки климактериум, е процес, който се проявява постепенно, в продължение на години. При част от мъжете тя започва още около 35-40-годишна възраст, но към момента не се наблюдава тенденция към „подмладяване“. Важно е да се отбележи, че андропаузата е състояние, а не болест, свързано с нивото на мъжкия полов хормон - тестостерона.


За разлика от менопаузата при жените, която варира по продължителност от 6 месеца до 1 година, при мъжете андропаузата може да продължи 15-20 и дори повече години.


Свързана е с андрогенен дефицит, по-специално с намаляване на производството на тестостерон, който е отговорен за различни метаболитни процеси, сексуалното желание, мускулната маса и сила.През последните години е налице тенденция за обръщане на внимание на настъпващите симптоми при мъжете с навлизане в андропаузата. Често една от първите изяви е промяна в сексуалното желание, както и в ерекцията и еякулацията.


Други характерни симптоми са намаляване на мускулната маса, натрупване на мастна тъкан (особено в областта на корема), обща слабост, намаляване на костната плътност, повишена раздразнителност, проблеми с паметта и концентрацията, повишено изпотяване, повишаване на кръвното налягане, повишена чувствителност към студ и не на последно място проблеми с уринирането, които са свързани с увеличаване размерите на простатната жлеза.


Симптомите са застъпени в различна степен и най-често се проявяват само част от тях, което първоначално може да насочи диагностичната мисъл в друга посока.


При жените менопаузата означава спиране на репродуктивните функции, а при мъжете андропаузата е отслабване на тези функции. Друга разлика е, че при мъжете този процес е толкова постепенен, че не може да бъде установен така ясно както менопаузата при жените.


Смята се, че нивото на тестостерона намалява с около 10% на всеки 10 години след  достигане на 30-годишна възраст. Едновременно с това друг фактор в организма на мъжа, наречен свързващ половите хормони глобулин (Sex Binding Hormone Globulin) нараства. Този фактор свързва част от свободния тестостерон като количеството на останалия свободен тестостерон (който е биологично активен) намалява. Поради тази причина за оценка нивото на тестостерона, определящо значение има измерването на свободния, а не общия тестостерон.


В света все повече лекари отделят сериозно внимание и се ангажират с проследяване и коригиране на нарушения хормонален баланс при мъжа и този подход успешно заменя стандартното симптоматично лечение. От изключителна важност е необходимостта от  навременнен  щателен преглед, изследвания и цялостен подход към проблема.


Андропаузата се превръща в заболяване, когато се влоши състоянието на простатната жлеза и започнат да настъпват усложнения.


За да може да се даде количествена оценка на състоянието в практиката, е въведен т.нар. Международен простатен симптоматичен индекс или International Prostate Symptom Score (IPSS), чрез който успяваме да си отговорим не само на въпроса “Има ли оплаквания?”, но и ако ги има, то “Колко са тежки?”. Въпросникът е изключително удобен и полезен, защото не само спестява време, тъй като много ясно онагледява симптомите на пациента, но и дава възможност за обективизиране на състоянието, а оттам и ефекта от лечението.


За прецизна диагностика е необходимо да се отчете още до каква степен е затруднено уринирането, колко точно е намаляването на струята. Чрез този индекс се дава възможност за фино проследяване на тези симптоми и съответно се позволява още по-прецизирана оценка на резултатите от лечението.


Въпросникът за изчисляване на международния простатен симптоматичен индекс е конструиран така, че да бъде самостоятелно попълнен от пациента, без да го затруднява. Подходящ е за оценка както от общопрактикуващите лекари, така и от уролози, които проследяват динамиката в състояниято на база провежданата терапия.

 

Друг важен позитив на въпросника е, че може да се попълва в домашни условия, след което да бъде изпращан до проследяващия състоянието специалист. Това е от изключително значение за пациентите, особено тези, които се притесняват от честото посещение при лекар, а същевременно се спестяват време и средства.


Терапията при андропауза се определя в зависимост от степента на нарушенията. Хормонално заместителната терапия с тестостерон се прилага най-често при мъже със занижени нива на тестостерон, загуба на костна плътност, сериозни сексуални разстройства. Специалистите препоръчват в началните етапи да се започва с прием на фитопрепарати, витамини и микроелементи.


Основно значение има екстрактът от бабини зъби (трибулус терестрис), който допринася за повишаване общата жизненост на организма и подпомага добрата сексуална активност. От микроелементите цинкът подпомага поддържането на нормални нива на тестостерон в кръвта и има отношение към фертилната способност при мъжа.


Екстрактът от Сау Палмето подобрява симптомите на доброкачествена хиперплазия на простата, което от своя страна води до подобряване на сексуалната активност. Изброените екстракти от бабини зъби, Сау Палмето, в комбинация с коприва, витамин В6, цинк и витамин D се съдържат в Prostenal Perfect.


Екстрактът от коприва влияе върху преобразуването на свободния тестостерон в дехидротестостерона. Което има отношение към увеличение на простатната жлеза.


Освен екстракт Сау Палмето в Prostenal Night се съдържат още американска червена боровинка за поддържане на уринарния тракт, както и екстракт от Ашваганда, имащ отношение към релаксацията на тялото и подобряване на качеството на съня. Добавени са още витамин В1, В2, цинк и витамин D.