Проучване показва, че над една четвърт от младите бащи проявяват симптоми на следродилна депресия. Неочакваните резултати подтикват екипа, провел проучването, да проследи възможните причини за това и евентуално да потърси метод за облекчаване състоянието на бащите в този толкова позитивен период от живота им.

 

С оглед на това, че мъжете не преминават през никакви физически и хормонални трансформации по време на бременността на половинката си, трудно е да се повярва, че причините за следродилната депресия при тях може да се изразяват в чисто емоционалното изживяване. Оказва се обаче, че е точно така. Мъжете с по-неукрепнала психика успяват да са дотолкова съпричастни на жената до себе си, че развиват и подобна на нейната следродилна депресия.


 

Проучването е порведено в Швеция и установява, че случаите на следродилна депресия при бащите бележат пик в последните 10 години. В него участват 450 мъже доброволци, всеки от  тях станал баща през последната година. Статистиката сочи, че 28% от тях проявявали симптоми на следродилна депресия повишена тревожност, силна възбудимост, бързо преминаваща в униние, гняв, раздразнителност и др. При 4% от проследяваните мъже симптомите били много сериозни.

 

Интересен факт, установен по време на проучването, е, че едва 20% от мъжете, проявяващи симптоми на следродилна депресия, са потърсили специализирана помощ. Като причина за това се посочва фактът, че състоянието на бащата често остава в страни от основните акценти след раждане на бебе в семейството.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Следродилната депресия се асоциира основно с младите родилки и особено с жените, които раждат за първи път. Това е причина към психическото състояние на младите бащи по-рядко да се проявява научен интерес, но цитираното проучване показа, че това трябва да се промени.

 

Според учените нуждата от комбиниране на бащинството с работата, стреса и другите аспекти в начина на живот, оказват не по-малко влияние на психиката на младия баща, отколкото на тази на майката. Наблюденията показват, че в случаите, когато майката има следродилна депресия, рискът от такава и у бащата се удвоява. Допълнително се повишава рискът в млади семейства с близнаци.

 

Справянето със следродилната депресия изисква усилия отстрана и на двамата партньори. Когато се борят заедно и особено в случаите, когато разчитат и на малко помощ от специалист, състоянието се овладява лесно и цялото внимание на родителите може да се насочи към грижите за детето.