Представяте си онази сцена, в която любимият мъж, баща, син или приятел се поваля на дивана заради един запушен нос и болки в гърлото и не е способен дори да откликне на запитването ви как е...

 

Е, оказва се, че мъжете не преиграват. Потвърждава го най-новото изследване в областта, на д-р Кайл Сю, доцент по семейна медицина от Мемориалния университет в Нюфаундленд, публикувано в the British Medical Journal.


 

Според автора мъжкият организъм образува много по-слаб имунен отговор при вирусни респираторни инфекции и грип. На база прегледа на няколко проучвания той прави извода, че при мъжете симптомите са по-тежки, продължават по-дълго и рискът да бъдат хоспилатизирани е много по-вероятен. При тях фаталният изход стои много по-категорично, в сравнение с жените. 

 

Според доц. Кайл Сю отговорът се крие във връзката между влиянието на тестостерона, имунния отговор и грипните и простудни вируси. Докато някои от женските полови хормони катализират защитните сили в организма, тестотеронът, уви, има тъкмо обратното действие – той потиска имунния отговор на организма срещу тези вируси, смята той.

 

Проучвания по темата от САЩ показват, че смъртните случаи сред мъжете са в по-висок процент в сравнение с жените в една възрастова група, друго от Хонг Конг пък документира по-честото хоспитализиране на мъже заради заболяване по време на грипния сезон, два пъти по-продължителен е периодът на възстановяване им от вирусна инфекция. Авторът обаче се противопоставя на схващането, че мъжете рухват още с първото кихане – изследването му показвало, че жените са много по-склонни да намалят дейностите си, когато става въпрос за незначителни респираторни заболявания.

NEWS_MORE_BOX

 

 

В проучванията са липсвали данни за влиянието на фактори като тютюнопушене и навременна консултация с лекар, но д-р Сю обръща внимание, че мъжете все пак са половината от населението на земята и представата за преувеличена тежест на симптомите без научни доказателства може да има сериозни последствия за тях, включително получаване на неадекватни грижи. 


За да приеме гилдията доводите, че имунитетът на мъжете срещу простудни и грипни вируси е по-слаб, са необходими къде-къде по-сериозни изследвания, които да установят различията в защитните сили на организма по пол, включително и да се твърди че женският организъм е по-адаптивен, уменията на жените да жонглират по-добри или техните симптоми на настинка и грип са по-леко изявени. 

 

Авторът отбелязва, че високите нива на тестостерон имат своите странични ефекти върху имунитета и е много вероятно по степента на поваляне от настинка и грип да се разпознае и алфа-мъжът (хищникът) от останалите. Нали?!