Доброкачествената простатна хиперплазия или често наричана увеличена простата, се среща при голяма част от мъжете в напреднала възраст. Състоянието в никакъв случай не е животозастрашаващо, но в много случаи оплакванията, които причинява, могат значително да понижат качеството на живот и работоспособността при засегнатите мъже.


Оплакванията се изразяват в нарушено уриниране - намаляване на струята, изтъняване, необходимост от напъни при уриниране, удължаване на времето за уриниране. Получава се задръжка на урината, което от своя страна „дразни” пикочния мехур и води до чести и дори неотложни позиви за уриниране, включително и през нощта, което нарушава качеството и на съня. Дори в началото оплакванията да са слабо изразени, с времето обикновено се задълбочават.


Важно е да се отбележи, че доброкачествената простатна хиперплазия е заболяване, което засяга качеството на живот, а не неговата продължителност. Пациентът усеща симптомите и именно те го подтикват да търси помощ, която да облекчи състоянието му. Също така, единствено обемът на простатата, дори и да е значително увеличен, не трябва да се възприема като индикация за каквото и да било лечение.С т. нар. “застаряване на населението”, както и с популяризирането на проблемите с простатата, мъжете, които търсят помощ или просто искат да “проверят” простатата си се увеличават. Това от своя страна води и до увеличаване на регистрираните случаи.


Простатната жлеза е част от пикочо-полова система при мъжете и освен да „създава проблеми“ след определена възраст, играе важна роля в оплодителния процес. Простатният секрет представлява 25-35% от обема на еякулата. Той играе основна роля в оплодителния процес чрез активацията на сперматозоидите, които преди да се смесят с него са неподвижни.


Освен възрастта, като основен рисков фактор за развитие на състоянието се посочва ролята на мъжките полови хормони. Проучвания показват, че състоянието не се наблюдава при евнуси, а след премахване на тестисите се регистрира регресия на заболяването. Смята се, че дериватът на тестостерона – 5-алфа-дихидротестостерон е основният хормон, свързан с регулацията на простатния растеж и неговата концентрация в простатна жлеза с хиперплазия е значително по-висока. Разрастването на простатата започва след 35-40-годишна възраст и продължава до края на живота. Разбира се, темповете на хиперплазия са различни и се смята, че голяма роля има и генетичната предиспозиция.


Непрекъснатото “дразнене” на мускулатурата на мехура, която трябва се “бори” с нарастващото съпротивление, поради притискане на уретрата води до проявата на редица симптоми.


Към обструктивните симптоми се включват забавеното начало на уриниране, прекъсване на струята при започнало уриниране, слаба струя, отчитане на остатъчна урина след края на микцията, както и задръжка на част от количеството урина.


Към възпалителните симптоми спадат нощно уриниране, което е характерен симптом, а по статистически данни много рядко е налице клинично изявен случай на хиперплазия на простатата без поне две ставания нощем. Друг характерен симптом е честото уриниране – особено през деня, в интервали по-малки от 2 часа.


В началните етапи на хиперплазията е възможно само наблюдение на състоянието. С напредване на процеса може да бъде назначена и съответната медикаментозна терапия. Резултатите от лечението с фитопрепарати показват, че те са не само щадящ, но и ефективен метод за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия.


Екстрактът от Сау Палмето има отношение към поддържане здравето на простатата и спомага нормалното уриниране. Копривата допринася за нормалното функциониране на пикочните пътища и поддържане на бъбречната функция. Екстрактът от бабини зъби е природен стимулант, който допринася за по-висока жизненост на организма и подпомага сексуалната активност. Всички тези екстракти, заедно с витамин В6, витамин D и цинк се съдържат в Prostenal Perfect.


В Prostenal Night, освен екстрактът от Сау Палмето, се съдържат още американска червена боровинка, която има пряко отношение за поддържане здравето на уринарния тракт. Освен това е включен е екстракт от Ашваганда, който допринася за общата релаксация на тялото и осигуряване на качествен сън. В комбинацията са добавени още витамин В1 и В2, цинк и витамин D.


Важно е да отбележим, че доброкачествената простатна хиперплазия не означава задължително наличие на оплаквания. Разбира се, обикновено размерът на жлезата корелира с тежестта на симптомите, но е възможно пациенти с “големи простати” да нямат никакви или много слаби оплаквания, както и обратният вариант.


За да може да се даде количествена оценка на състоянието в практиката, е въведен т.нар. Международен простатен симптоматичен индекс или International Prostate Symptom Score (IPSS), чрез който успяваме да си отговорим не само на въпроса “Има ли оплаквания?”, но и ако ги има, то “Колко са тежки?”. Въпросникът е изключително удобен и полезен, защото не само спестява време, тъй като много ясно онагледява симптомите на пациента, но и дава възможност за обективизиране на състоянието, а оттам и ефекта от лечението.


За прецизна диагностика е необходимо да се отчете още до каква степен е затруднено уринирането, колко точно е намаляването на струята. Чрез този индекс се дава възможност за фино проследяване на тези симптоми и съответно се позволява още по-прецизирана оценка на резултатите от лечението.


Въпроникът за изчисляване на международния простатен симптоматичен индекс е конструиран така, че да бъде самостоятелно попълнен от пациента, без да го затруднява. Подходящ е за оценка както от общопрактикуващите лекари, така и от уролози, които проследяват динамиката в състояниято на база провежданата терапия. Друг важен позитив на въпросника е, че може да се попълва в домашни условия, след което да бъде изпращан до проследяващия състоянието специалист. Това е от изключително значение за пациентите, особено тези, които се притесняват от честото посещение при лекар, а същевременно се спестяват време и средства.