Какво представлява гениталният херпес?

Гениталният херпес представлява инфекция, която се предава по полов път и засяга приблизително 8,2% от мъжете на възраст между 14 и 49 години. Два вируса могат да причинят генитален херпес:

  1. Херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1);
  2. Херпес симплекс вирус тип 2 (HSV-2)

Какви са симптомите на гениталния херпес?


Симптомите на гениталния херпес често започват много леко. Лесно е да бъдат объркани с малки пъпки или врастнали косми.


Херпесните лезии се появяват като малки, червени подутини или бели мехури. Те могат да се появят във всяка област на гениталиите.


Ако един от тези мехури бъде спукан, може да бъде забелязано, че на негово място се образува болезнена язва, при което може да изтече течност или да възникне болка при уриниране.


Тъй като язвата заздравява, тя образува коричка.

 

Пациентът трябва да се противопостави на желанието да пипа коричката, което само би раздразнило областта повече. Когато язвата заздравее, се образува струпей. Важно е херпесната рана да не бъде дразнена. Други потенциални симптоми на генитален херпес включват:

  • Сърбеж в гениталиите;
  • Болка в гениталиите;
  • Грипоподобни симптоми, които включват болки в тялото и треска;
  • Подути лимфни възли в областта на слабините.

Винаги ли гениталният херпес причинява симптоми?

И двата вируса могат да се разпространяват чрез незащитен вагинален, анален или орален секс със заразен човек, който има вируса.


За гениталният херпес няма лечение, но има терапии, които могат да помогнат за контролиране на симптомите.


Гениталният херпес невинаги причинява симптоми. Мъжът може дори да не знае, че има херпес, докато не го предадете на някой друг или не се изследва.


Ако пациентът е имал херпес в миналото и спазва план за лечение, ще има периоди от време без никакви симптоми. Те са известни като латентни периоди, но това не означава, че вирусът вече го няма. В латентен период инфекцията също може да бъде предадена на други хора, въпреки че рискът е по-малък.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Genital herpes: CDC Fact Sheet
Iowa Department of Public Health (IDPH). Genital herpes