Кога се появяват симптомите гениталния херпес при мъжете?

Симптомите обикновено се появяват внезапно от два дни до две седмици след експозиция на вируса херпес симплекс (HSV) тип 2 или тип 1 (по-рядко).


След лечението на първоначалния пристъп (при появата на симптомите), последващ пристъп може да възникне през следващата година и периодично през остатъка от живота на пациента.Как може да бъде потвърдено за наличието на генитален херпес?

Херпес симплекс невинаги причинява симптоми, затова е най-добре да се проведе консултация със специалист. Състоянието може да бъде диагностицирано на базата на клиничната картина. Също така може да бъде взета проба от секрет от мехур (водниста течност), която да бъде изследвана или да бъде назначено кръвно изследване.


Пациентът трябва да отговори на някои въпроси относно сексуалните си контакти. Много е важно той да бъде честен в отговорите си. Това би помогнало за определянето дали пациентът трябва да бъде изследван и за други полово предавани болести.


Как се лекува гениталният херпес?

Не бива да се забравя, че няма основно лечение за генитален херпес. Въпреки това антивирусните лекарства могат да помогнат за предотвратяване на размножаването на вируса и за намаляване на броя на пристъпите, които пациентът има. Това също може да намали риска от предаване на вируса на други хора. Общите антивирусни лекарства, които се използват при генитален херпес, включват:

  • Ацикловир;
  • Фамцикловир;
  • Валацикловир

За някои хора приемът на лекарства при първите признаци на пристъп е достатъчен, но ако пациентът има чести пристъпи, може да се нуждае от ежедневен прием на лекарства.


За облекчаване на болката и сърбежа пациентът трябва да поддържа гениталиите си възможно най-чисти и сухи по време на пристъп. Може също така да бъде прилаган пакет с лед няколко пъти на ден.


Гениталният херпес е относително често срещана полово предавана болест. Невинаги причинява симптоми, затова при подозрение за наличието на заразяване е най-добре пациентът да се изследва възможно най-скоро, за да избегне случайно предаване на вируса на друг човек.


Въпреки лечението с антивирусни лекарства, важно е да се знае, че все още е възможно вирусът да бъде предаден на други хора, дори и при липса на пристъп на заболяването. Затова не бива да бъде забравяно използването на предпазни средства по време на сексуален контакт.

 

Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Genital herpes: CDC Fact Sheet
Iowa Department of Public Health (IDPH). Genital herpes