Как се прави диференциалната диагноза за гангрена на Фурние?

Симптомите на някои заболявания могат да бъдат подобни на тези на гангрената на Фурние. Сравненията могат да бъдат полезни за диференциалната диагноза. Такива заболявания са:

 


  • Епидидимит - възпаление на надсеменника (силно нагънат канал, прикрепен към върха на семенника, в който сперматозоидите престояват до пълното си узряване в тестиса). Засегнатите лица обикновено страдат от болезнено подуване на единия надсеменник и свързания с него тестис. В някои случаи вторият тестис също може да бъде чувствителен. Освен това засегнатите лица имат температура, болезнено подуване и зачервяване (еритем) на скротума и уретрит (възпаление на пикочния канал).
  • Газова гангрена - тежка форма на инфекция на дълбоката мека тъкан, причинена обикновено от анаеробни бактерии  като Clostridium perfringens.
  • Хидроцеле - заболяване, при което се събира течност между обвивките на тестиса, вследствие на което едната или двете половини на скротума се уголемяват. Има основно два вида - вродено и придобито хидроцеле. Хидроцеле може да бъде едностранно или двустранно и да бъде причинено от възпаление или травма на тестиса или надсеменника. Честотата на този вид хидроцеле е по-висока при по-възрастни мъже.
  • Орхит - инфекция на един или двата тестиса, може да бъде причинен от множество бактерии и вируси. Обикновено орхитът е следствие от епидидимит. Вирусният орхит най-често се причинява от инфекция на паротит. Приблизително 30% от пациентите, които имат паротит, развиват орхит в хода на заболяването. Най-често се среща при пациенти след пубертета (рядко преди 10-годишна възраст). Обикновено се проявява от 4 до 6 дни след появата на паротит.

Отслабващите имунитета състояния като диабет, алкохолизъм, ХИВ-инфекция и недохранване увеличават податливостта на човек към гангрената на Фурние.

 

Как се поставя диагнозата за гангрена на Фурние?

Диагнозата за гангрена на Фурние се поставя основно на базата на клинични изследвания. Ехографската оценка може да постигне ранна диференциация между гангрена на Фурние и остър възпалителен процес, като например епидидимит или орхит. Компютърната томография може да помогне да се определи развитието на болестния процес.


Рентгеновото изследване е полезно за потвърждаване на местоположението и степента на разпространението на газа в раните. Ултрасонографията е полезна за откриване на газове и / или течности, но пациентите със силна болка може да не могат да понесат натиска върху кожата, необходим за получаване на добър образ.


Какви са начините на лечение при гангрена на Фурние?

Важно е да се разпознае разстройството и да се започне агресивна реанимация и прилагане на широкоспектърни интравенозни антибиотици възможно най-бързо. Такива антибиотици трябва да бъдат последвани от спешно хирургично отстраняване на засегнатата мъртва (некротична) кожа и подкожна тъкан.

 

Ако се установи колоректален или урогенитален произход, контролът на източниците на инфекцията е наложителен, в съответствие с всеки отделен случай. Пациентите с тежка инфекция на кръвта (сепсис) са изложени на повишен риск от развитие на кръвни съсиреци и може да се нуждаят от лекарства за намаляване на риска от тромбоза. Реконструктивна хирургия се предприема, след като инфекцията е под контрол.