Фимозата представлява стеснение на кожата, покриваща главичката на пениса. В резултат забелването или оголването на главичката става трудно или дори невъзможно. Последиците от това състояние могат да бъдат затруднено уриниране, болка или неприятно усещане при полов контакт. Също така фимозата може да е причина за повтарящи се инфекции поради затруднено спазване на добра хигиена.

 

Фимозата бива вродена (първична) или придобита (вторична). Физиологичната форма на състоянието е често срещана при деца между 2 и 4 годишна възраст. Момчетата се раждат с физиологична фимоза, като последица от нормалното ембрионално развитие и препуционални сраствания. Напълно нормално и естествено е при раждането препуциума да покрива главичката на пениса, дори да е сраснала към него.


 

В хода на израстването на децата кожата става по-еластична и в повечето случаи сама се отдръпва, за да се забели главичката на пениса. В края на първата година ретракцията на препуциума е възможна само при около 50 % от момчетата. Обикновено този процес физиологично е завършен при всички деца на възраст между 5-7 години.

 

Тук е мястото да се отбележи, че насилственото "забелванена главичката при бебетата нанася повече травми - предразполага към микротравми и сраствания в бъдеще и най-вече причинява болка, което прави забелването в бебешка възраст напълно излишно.

 

Патологичната фимоза е проблем за пациентите в зряла възраст. Най-често развитието ѝ се свързва с кожния проблем наречен balanitis xerotica obliterans. Зад развитието му се предполага, че стои автоимунна патология, която е причината за хронично кожно заболяване. То е отговорно за развитие на сраствания, които правят трудно или невъзможно прибирането на препуцуиума и заголването на главичката на пениса.

 

Редица болестни състояния предразполагат към развитието на патологична (вторична) фимоза. В това число участват - честите и повтарящи се баланопостити. Това е сборно понятие за възпаление на главичката на пениса-баланит и възпаление на препуциума- постит. Тези две заболявания почти никога не протичат самостоятелно, за това се използва и сборното наименование - баланопостит.

 

Причина за развитие на вторична фимоза са също така и травмите и погрешното зарастване на препуциума, както и насилственото забелване в детска възраст, което предразполага за развитие на сраствания.

 

Диабетът е най-честата причина в днешни дни за развитието на фимоза. Отделянето на глюкоза чрез урината е благоприятна среда за развитието на бактериална флора и протичане на баланити и баланопостити, които са отговорни за формирането на фимоза. Lichen sclerosus et atrophicus е рядко кожно заболяване, свързано с образуването на белезникав ригиден пръстен на препуциума.

 

Симптомите на фимозата могат да включват зачервяване, оток и болезненост при наличие на активна инфекция. Също така има дизурични оплаквания при уриниране. Възможна е болка и неприятно усещане по време на полов контакт, тъй като триенето по време на секс може да доведе до разкъсване на препуциума.

 

Диагнозата се поставя изключително лесно, когато пациентите потърсят помощ от уролог. Макар и рядко е необходимо фимозата да се разграничи от някои състояния, като вродения мегапрепуциум и особено от парафимозата, която представлява спешно състояние и изисква незабавна намеса.

Лечението може може да бъде медикаментозно и хирургично. При по-леките случаи, в които фимозният пръстен е еластичен и все пак позволява частично забелване, може да се опита използването на специални кортикостероидни кремове. Те обаче рядко могат да постигнат добър и дълготраен резултат и се използват само при леки дефекти.

 

Трайното лечение се състои в обрязване (циркумцизия). Процедурата е хирургично лечение на състоянието и трае няколко минути. Състои се в изрязване на препуциума циркулярно, с което се отстранява и пръстена. Процедурата може да се направи с ножица, диатермокоагулация или лазер.

 

Превенцията на развитие на фимоза при бебета включва внимателно и постепенно "забелване" на пениса. По-грубата намеса е предпоставка за настъпване на микротравми, които в по-късен етап при зарастването си могат да доведат до сраствания и оформяне на фимоза в зряла възраст.

 

Превенцията на фимозата при възрастни включва контрол на диабетната болест и добра хигиена с оглед предотвратяване развитието на баланопостити. 

 

Референции

Урология, проф. П. Панчев

National library of medicine - Phimosis