Какво представлява фибромиалгията?

Фибромиалгията е нарушение, характеризиращо се с широко разпространена болка в мускулите и костите, проблеми със съня, умора и разстройства на настроението. Знае се от специалистите, че това състояние засяга много повече жени, отколкото мъже, но когато мъжете получат това разстройство, те могат да изпитат характерни проблеми.


Според проучванията фибромиалгията се среща десет пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Заради факта, че състоянието се среща предимно сред жените и е по-характерно за тях, при мъжете може да бъде по-трудно диагностицирането му, защото е по-малко подозирано.Какви са рисковите фактори за фибромиалгия?

Някои хора са изложени на по-висок риск от развитие на фибромиалгия, отколкото други. Полът е основният рисков фактор, като други фактори включват:

  • Анамнеза (медицинска история) за ревматични заболявания, включително лупус;
  • Анамнеза за депресивни разстройства или промени в настроението;
  • Фамилна анамнеза за наличие на фибромиалгия сред близки роднини

Какви са симптомите на фибромиалгия при мъжете?

Признаците на фибромиалгия могат да се проявят по различен начин при мъжете, от начина на изява при жените. Разпространено е твърдението, че симптомите на нарушението при мъжете са по-леки. В действителност обаче последните проучвания показват, че симптомите могат да бъдат с еднаква тежест и при двата пола. Според проучванията мъжете може да бъдат по-малко склонни да се консултират с лекар, отколкото жените.


Симптомите на фибромиалгия при мъжете могат да варират от леки до тежки. Често имат различни проявления при различните случаи и могат да включват:

Симптомите на фибромиалгия е могат да бъдат подобни на симптомите на други състояния. Ако оплакванията на пациента не са тежки, е трудно да бъде преценено кога трябва да се посети лекар.


Ако пациентът смята, че изпитва симптоми на фибромиалгия, той трябва да потърси медицинска помощ, за да изключи други състояния. Ако симптомите се влошат или се променят, също е препоръчителна консултацията с лекар, тъй като може да се наложат промени в лечението.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Arthritis: Fibromyalgia
Arnold, L. M., Clauw, D. J., Dunegan, L. J., & Turk, D. C. A framework for fibromyalgia management for primary care providers
Lorden, L. It’s a Guy Thing: Men with Fibromyalgia