Еректилната дисфункция е състояние, при което е затруднен нормалният процес на ерекция. Повечето мъже изпадат в тих ужас щом чуят това понятие. Все пак е хубаво да сте наясно със състоянието.

 

Еректилната дисфункция може да възникне при мъже от всяка възраст. Въпреки това тя засяга предимно мъжете след 60 години. Поради различни заболявания (диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане, бъбречни заболявания) рискът от еректилна дисфункция се увеличава и при млади мъже. Не мислете, че не можете да страдате от това състояние след като сте само на 20 години.


 

Използването на някои лекарства може да е причина за еректилна дисфункция. Всички сме чували за лекарства, които се използват при еректилна дисфункция, но има и такива, които я предизвикват като нежелан ефект. Те действат по този начин, тъй като повлияват хормоните, кръвообръщението или инервацията. Такива лекарства са: диуретици, лекарства за високо кръвно налягане (напр. бета – блокери), антидепресанти, антихистамини, антиепилептици, нестероидни противовъзпалителни, антипаркинсонови, миорелаксанти.

 

Не приемайте еректилната дисфункция като част от остаряването. Да, състоянието се проявява по-често при мъже след 60 години, но не може да се каже, че е норма. Причината, поради която еректилна дисфункция е по-честа при по-възрастни мъже са хроничните заболявания – диабет, хипертония, затлъстяване.

 

Повечето случаи на еректилна дисфункция са физиологични. Много често се смята, че състоянието има психологични корени. В повечето случаи това не е така, а се дължи на някакъв физиологичен проблем. Това означава, че има някакъв здравословен проблем, който е в основата на затруднената ерекция. Много често поради тази причина мъжете развиват вторични състояния като депресия, ниско самочувствие, тревожност, което допълнително усложнява състоянието.

 

Има много лечения за еректилна дисфункция. Ако слушате многобройните реклами, единственият начин за лечение на еректилна дисфункция е „синьото хапче“ или скъпи хормонални терапии. Има още много начини за повлияване на това състояние като най-ефективният е промяна в начина на живот и хранителните навици. Понижаване на телесното тегло, редовното спортуване, приемът на храни с афродизиачен ефект са първите стъпки, които можете да предприемете.